Συνέντευξη Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη

Συνέντευξη Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη

Αδικαιολόγητη η Βουλή για τα Υφυπουργεία  

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που η Βουλή δεν έχει ψηφίσει τα νομοσχέδια που αφορούν την σύσταση των δύο υφυπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξή του Πράσινη Ασπίδα, τονίζοντας πως αυτά τα δύο Υφυπουργεία καλύπτουν τα κενά διακυβέρνησης. Αναφορικά με την ανέγερση πολυώροφων κτηρίων σε όλες τις πόλεις ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως όλες οι άδειες δίνονται λαμβάνοντας υπόψη αυστηρά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.  Ο Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει δε πως σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 8.000 περίπου αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και άτομα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

 

Που βρίσκεται η σύσταση των δύο Υφυπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης; Που βρίσκονται τα δύο νομοσχέδια;

Έχουν γίνει αλλεπάλληλες συζητήσεις στη Βουλή για τα νομοσχέδια που αφορούν τη σύσταση των Υφυπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης. Η συζήτηση διακόπηκε λόγω των προεδρικών εκλογών. Το παράδοξο βέβαια είναι πως ενώ στις διαβουλεύσεις όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εντούτοις η σύσταση των δύο υπουργείων δεν προχώρησε. Εξακολουθεί να βρίσκεται στη Βουλή και είναι άξιον απορίας που μέχρι σήμερα δεν έχουν ψηφιστεί τα εν λόγω νομοσχέδια. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία να μην υπάρχουν αυτά τα δύο υφυπουργεία τα οποία καλύπτουν, «κενά διακυβέρνησης» ενός αναχρονιστικού πλαισίου, και για αυτό η σύσταση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αναπτυξιακή προοπτική της Κύπρου.

Τι γίνεται με τους πύργους και τα πολυώροφα κτήρια;. Ευνοεί το κράτος αυτή την οικιστική ανάπτυξης;

Το γεγονός ότι η Κύπρος, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν διέθετε πάντα ψηλά κτίρια αλλά τώρα έχει παρατηρηθεί αυτή η αυξανόμενη τάση, έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να γεννηθούν ερωτηματικά αλλά να λάβει και το φαινόμενο αυτό αρκετή δημοσιότητα. Όλες οι άδειες δίνονται λαμβάνοντας υπόψη αυστηρά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.  Κάτι που ενδεχομένως δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ανάμεσα στις πολεοδομικές προϋποθέσεις για να δοθούν οι εν λόγω άδειες δεν συνεπάγεται ότι ένα ψηλό κτίριο θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα διαμερίσματα ή κάτοικους. Μπορεί όμως να επιτρέψει τη δημιουργία δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων πρασίνου και λιγότερη σκίαση κάτι που θεωρείται σημαντικό καθότι αυτό συντείνει εν μέρει και στην αναβάθμιση της εικόνας μιας περιοχής . Σύντομα, θα κοινοποιηθεί η φιλοσοφία αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παραμένει στις προτεραιότητες του Υπουργείου σας. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Εάν θέλουμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο κράτος που καταβάλλει προσπάθεια εκσυγχρονισμού για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, αναμφίβολα, η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι μονόδρομος. Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη και των επιχειρήσεων. Ήδη στο Τμήμα Κτηματολογίου και στο Τμήμα Πολεοδομίας, βρίσκεται υπό εξέλιξη η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων τους, μέσα και από αξιοποίηση και κοινοτικών πόρων, για δράσεις ύψους €30εκ για την περίοδο 2018-2020. Καταρτίζουμε, παράλληλα πλάνο δράσης για απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών και σε άλλα Τμήματα του ΥΠΕΣ, όπως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αλλά και στην ίδια τη Διοίκηση του ΥΠΕΣ. Γνωρίζουμε ότι για αποτελεσματική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, απαιτείται να περάσουμε στο ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.

Share this post