Συνέντευξη του Προέδρου των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην «ΠΑ»

Συνέντευξη του Προέδρου των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην «ΠΑ»

Γιώργος Περδίκης:

«Θα στηρίξουμε το Πρόεδρο στα προβλήματα της υγείας»

 

Ο Γιώργος Περδίκης τοποθετείται στη συνέντευξή του ανοιχτά για θέματα της επικαιρότητας. Το σκηνικό που επικρατεί στην υγεία το χαρακτηρίζει τραγικό, εκτιμώντας πώς η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Ωστόσο το Κίνημα των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δηλώνει πρόθυμο να στηρίξει τις όποιες προσπάθειές του.

Ο κ. Περδίκης μπορεί να αποχαιρέτησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος και να παραχώρησε τη θέση του στον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, εντούτοις όμως είναι διατεθειμένος να τον στηρίξει σθεναρά σε ένα πολύ δύσκολο έργο, όπως το περιγράφει, στηριζόμενος στην μεγάλη εμπειρία του. Παράλληλα μάς αναφέρει ορισμένα περιβαλλοντικά νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν και πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν. Τέλος χαιρετίζει την κίνηση της Κυβέρνησης για δημιουργία Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για τον τομέα της υγείας; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε κάποιες πρωτοβουλίες για να επιλυθούν κάποια σοβαρά προβλήματα.

Δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε στην επόμενη μέρα, ακόμα είμαστε στην προηγούμενη μέρα. Οι ενέργειες αυτές θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από καιρό πολλή. Η κατάσταση στην δημόσια υγεία είναι τραγική και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν το ζητούμενο για πολλούς μήνες. Πάντως εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είμαστε στη διάθεση του Προέδρου να του στείλουμε προτάσεις ή να συναντηθούμε μαζί του για να του εξηγήσουμε τις θέσεις μας για τον τομέα της υγείας. Θα στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία του για επίλυση των τεράστιων προβλημάτων στην δημόσια υγεία. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε θετικά και άμεσα, στην πρόσκληση του Προέδρου, που ακόμα δεν έχει έρθει, για να καταθέσουμε εισηγήσεις για την άμεση αλλά και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την δημόσια υγεία.

Στην προηγούμενη σας βουλευτική θητεία διατελέσατε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Κατά την άποψή σας, η Επιτροπή με ποια περιβαλλοντικής φύσεως θέματα θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα;

Ως γνωστόν, εγώ πλέον δεν είμαι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ανέλαβε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Εύχομαι καλή επιτυχία στους μέχρι πριν λίγο καιρό συναδέλφους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Θα στηρίξω το Χαράλαμπο Θεοπέμπτου για να διεκπεραιώσει το πολύ δύσκολό του έργο. Δυο-τρία σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη περίοδο είναι για παράδειγμα η νομοθεσία για τους σκύλους, είχε προετοιμαστεί αρκετά από την προηγούμενη περίοδο και δεν ψηφίστηκε, η νομοθεσία επίσης για την πλαστική σακούλα και η νομοθεσία για τα διαφημιστικά φυλλάδια, που ήταν προτάσεις των Οικολόγων και περιμένουμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Έγινε μια δουλειά πέντε χρόνων και θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να τελειώσει αυτή η δουλειά, και τα τρία δηλαδή αυτά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι έφτασαν και καινούρια νομοσχέδια τα οποία πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά.

Την κίνηση της Κυβέρνησης για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, πώς την αξιολογείτε;

Είναι ένα θέμα για το οποίο πιέζαμε πάρα πολλά χρόνια. Ήταν μέσα στο μνημόνιο και δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε επί μνημονίου. Και ο λόγος ήταν διότι πίεζε η Τουρκία, η οποία θεωρούσε την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων ως κόκκινο πανί, ως μία ένδειξη ότι απορρίπτονται στην πράξη ή αιτιάσεις των Τούρκων για συμμετοχή από τώρα στην διαχείριση των κερδών από το φυσικό αέριο. Τέθηκε επανειλημμένα από τους Τούρκους η ένσταση για την δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων. Η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα υπέκυπτε. Η τωρινή της απόφαση αποτελεί ιστορική απόφαση, να επανέλθει δηλαδή στη Βουλή το θέμα της δημιουργίας Ταμείου Υδρογονανθράκων. Εμείς θέλουμε να γίνει Ταμείο Υδρογονανθράκων από τώρα. Είναι μια διακήρυξη εθνικής κυριαρχίας η δημιουργία ταμείου υδρογονανθράκων. Ξεκαθαρίζεται ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στον κυπριακό λαό. Δεν ανήκουν στις κοινότητες, αλλά στον κυπριακό λαό και η κυπριακή κυβέρνηση, και τώρα και στο μέλλον, θα γίνει αρμόδια για τη διαχείριση των κερδών από το φυσικό αέριο. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, κι αυτή η κυβέρνηση όφειλε να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί για τη δημιουργία ταμείο υδρογονανθράκων. Το λέγαμε για τρία χρόνια τώρα, χαιρόμαστε που η κυβέρνηση υιοθέτησε επιτέλους την εισήγησή μας, ελπίζουμε να είναι ένα καλό νομοσχέδιο και να το ψηφίσουμε.

Πότε κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να υπάρξει ο διαμοιρασμός των κερδών από το φυσικό αέριο και στις δύο κοινότητες;

Διαμοιρασμός θα πρέπει να υπάρξει όταν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό στα πλαίσια της αρμοδιότητας της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης η οποία θα έχει και τη διαχείριση αυτού του ταμείου.

Εσείς πιστεύετε ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο;

Βεβαίως.

Share this post