Συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη

GEN-ELEGKTIS

Συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Η υπόθεση ΣΑΠΑ

είναι μόνο η αρχή…!

GEN-ELEGKTIS

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανοίγει τα χαρτιά του στην «Πράσινη Ασπίδα» και αποκαλύπτει πως είναι έτοιμος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο στα θέματα της διαφθοράς. Βεβαιώνει ότι η υπόθεση ΣΑΠΑ είναι μόνο η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες υποθέσεις με συντονισμένες ενέργειες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιωτικές προσφορές υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ελεγχτεί με κατά πολύ αυστηρό τρόπο ώστε να εκλείψει αυτή η δυνητική πηγή πολιτικής διαφθοράς.

Σημειώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα αρχίσει σύντομα ένα ευρύ διαχειριστικό έλεγχο του θέματος διαχείρισης αποβλήτων.

Έκπληκτος δηλώνει με το μέγεθος της διασπάθισης και της ευκολίας με την οποία διασκορπίζεται το δημόσιο χρήμα. «Μου προκαλεί εντύπωση που κάποιοι φαίνεται να μην λάμβαναν ούτε στοιχειώδεις προφυλάξεις. Προφανώς πολλοί θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς. Ελπίζω αυτό να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα τους».

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

Όταν αναλάβατε τα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή αναφέρατε ότι «η διαφθορά στην Κύπρο είναι τόσο ριζωμένη σε ορισμένα θέματα και υπάρχει τέτοιο κατεστημένο, που ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι συντονισμένες ενέργειες πολλών ανθρώπων και πολλών υπηρεσιών». Από την έως τώρα εμπειρία σας έχετε διαπιστώσει την εκδήλωση τέτοιων ενεργειών;

Φυσικά. Βλέπετε και εσείς ότι οι υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι το αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που κάνει την πρώτη διερεύνηση ενός θέματος και ακολούθως της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας που παίρνουν τη σκυτάλη για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται.

Η υπόθεση ΣΑΠΑ είναι μόνο η αρχή;

Η υπόθεση ΣΑΠΑ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, κάτι που ήταν εξ αρχής προφανές με βάση τα ευρήματα μας αλλά και τις καταγγελίες που έφθαναν κοντά μας. Ναι, είναι μόνο η αρχή υπό την έννοια ότι είναι η πρώτη υπόθεση που αφορά ενδεχόμενη διαφθορά δημοσίων λειτουργών και αξιωματούχων, στην οποία υπάρχει τέτοια ευρεία κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Όσον αφορά το θέμα της διαφθοράς στα κόμματα πώς αντιμετωπίζεται σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησής τους;

Υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη όλων των κομμάτων να κλείσουν οι τρύπες που έχουν παραμείνει στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2012. Το καλοκαίρι συζητήθηκαν προτάσεις νόμου των κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε να υποβάλει το ίδιο νομοσχέδιο το οποίο και έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί προς κατάθεση. Η χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιωτικές εισφορές θα πρέπει να ελεγχτεί με κατά πολύ αυστηρό τρόπο ώστε να εκλείψει αυτή η δυνητική πηγή πολιτικής διαφθοράς.

Ποια τα επόμενα βήματα σας στην περίπτωση όπου τα κόμματα δεν θα συμμορφωθούν με τις πρόσφατες συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αφορούν το θέμα της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων;

Για το θέμα της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων, ο σχετικός νόμος προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου από τα κόμματα που δεν συμμορφώνονται. Η εξουσία επιβολής προστίμων ανήκει στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων από τον οποίο ζητήσαμε να ασκήσει τις εξουσίες που του εναποθέτει ο νομοθέτης.

Αυτή την περίοδο ποιες άλλες μεγάλες υποθέσεις σας απασχολούν;

Το ΤΕΠΑΚ είναι μια επίσης πολύ σοβαρή υπόθεση. Επίσης αρχίζουμε σύντομα τον έλεγχο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας αλλά και άλλων έργων, όπως η Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Πάφου κλπ.

Πώς θα αντιμετωπίσετε ζητήματα περιβαλλοντικής πτυχής, όπως η διαχείριση αποβλήτων, η περιβαλλοντική διαχείριση παραλιών και η διαχείριση σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας;

Αρχίζουμε σύντομα ένα ευρύ διαχειριστικό έλεγχο του θέματος διαχείρισης αποβλήτων. Είναι ένας στόχος αρκετά φιλόδοξος λόγω της ευρύτητας του θέματος. Έχουμε για το θέμα αυτό μια πολύ στενή συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος. Για τις παραλίες ολοκληρώσαμε πρόσφατα ένα πολύ αξιόλογο διαχειριστικό έλεγχο ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα μας. Για άλλα θέματα δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι άλλο λόγω στενότητας πόρων.

Πόσο εύκολο είναι να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν οι εισηγήσεις της Υπηρεσίας;

Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύστημα παρακολούθησης των συστάσεων της Υπηρεσίας μας. Οι ελεγχόμενοι θα πρέπει να συμμορφώνονται. Αυτές είναι οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς του.

Τι σας κάνει εντύπωση όταν εντοπίζετε κάποιον να καταχράται δημόσιο χρήμα;

Σε πρόσφατη υπόθεση ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος με το μέγεθος της διασπάθισης και της ευκολίας με την οποία διασκορπίζεται το δημόσιο χρήμα. Μου προκαλεί επίσης εντύπωση που κάποιοι φαίνεται να μην λάμβαναν ούτε στοιχειώδεις προφυλάξεις. Προφανώς πολλοί θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς. Ελπίζω αυτό να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα τους.

Share this post