Συνέντευξη στην «ΠΑ» του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω: «Η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος»

Συνέντευξη στην «ΠΑ» του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω: «Η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος»

Ο κ. Πετρίδης, ο «άνθρωπος της δημόσιας μεταρρύθμισης», παραχώρησε τη συνέντευξη στην «ΠΑ» μετά την πικρή γεύση που του άφησε πρόσφατα η καταψήφιση από τη Βουλή των πέντε νομοσχεδίων που κατέθεσε. «Αν περνούσαν τα νομοσχέδια θα έλεγα ότι αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση», ομολογεί, λέγοντας με νόημα πως όσο περισσότερο προσπαθείς να διαταράξεις το κατεστημένο τόσο και ισχυρότερες οι αντιδράσεις του». Ωστόσο λέει πως δεν παραδίδει τόσο εύκολα τα όπλα. Τονίζει ότι το πρόγραμμα αλλαγών της κυβέρνηση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος.  Μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός παρά τω Πρόεδρω μιλά για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την πράσινη ανάπτυξη.

 

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

κ. Πετρίδη, πότε αναμένετε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του Δημοσίου τομέα;

Υπήρξε ένα μεγάλο πισωγύρισμα με την καταψήφιση από τη βουλή των νομοσχεδίων που αφορούσαν την πάταξη της γραφειοκρατίας και το ρουσφέτι, δηλαδή το νέο σύστημα προαγωγών, το νέο σύστημα αξιολόγησης και τον νέο τρόπο λειτουργίας της ΕΔΥ. Καταψηφίστηκε επίσης το νομοσχέδιο που αφορούσε την προσπάθεια χαλιναγώγησης του κρατικού μισθολογίου. Από εκεί και πέρα εμείς δεν θα τα παρατήσουμε, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις. Η μεταρρύθμιση είναι μια συνεχής διεργασία. Τα πράγματα πρέπει πάντα να αλλάζουν, και δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε την προσπάθεια κάθε 50 χρόνια, όταν ήδη το σύστημα έχει χρεοκοπήσει. Αυτό είναι που πάθαμε, αλλά φαίνεται να μην μαθαίνουμε εύκολα από τα λάθη μας.

 

Ακούγεται ότι είναι καλύτερο να μην προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση εάν προκύψει λύση του Κυπριακού. Ποιο το σχόλιό σας;

Πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω  αυτή την λογική. Νομίζω αυτά είναι μάλλον δικαιολογίες από αυτούς που πραγματικά βολεύονται με το κατεστημένο. Βαρέθηκα να ακούω δικαιολογίες για να μην προχωρήσει μπροστά αυτός ο τόπος. Δηλαδή η πρόταση είναι να μείνουμε πίσω εγκλωβισμένοι στον αναχρονισμό και στις τριτοκοσμικές διαδικασίες επειδή θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό; Πρέπει για παράδειγμα να μείνουμε με το ρουσφέτι και να μην θεσμοθετήσουμε εξετάσεις και αντικειμενικές διαδικασίες για τον κάθε προϊστάμενο στο δημόσιο επειδή διεξάγονται διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού; Η λύση δεν θα εμπεριέχει και ρύθμιση για το πώς και με ποιες διαδικασίες θα γίνονται οι προαγωγές: Όλοι οι Υπουργοί να σταματήσουν το έργο τους λόγω της προσπάθειας λύσης; Αντίθετα, όσο περισσότερο διορθώσουμε τα κακώς έχοντα από τώρα, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε να λειτουργήσουμε σε ένα πραγματικά σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος με την λύση του Κυπριακού.

 

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που ως Κυβέρνηση επιφέρατε μέχρι στιγμής;

Έγιναν πολλά. Αν ήταν να καταδείξω τα πέντε κυριότερα θα έλεγα η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού των δημοσίων υπαλλήλων, η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού, η εισαγωγή της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα, και η μεταρρύθμιση στην αλλαγή των δομών και των θεσμών που αφορούν την φορολογία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αν περνούσαν τα 5 νομοσχέδια τα οποία κατέθεσα στη βουλή θα έλεγα ότι αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη εφικτό, όσο περισσότερο προσπαθείς να διαταράξεις το κατεστημένο τόσο και ισχυρότερες οι αντιδράσεις του. Το πρόγραμμα αλλαγών της κυβέρνησης όμως θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος.

Η πράσινη ανάπτυξη τι θέση έχει στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές; Τι να αναμένουμε για ζητήματα όπως η προώθηση των ΑΠΕ, η διαχείριση αποβλήτων και το μέλλον του Ακάμα;

Νομίζω ότι στο παρελθόν ουδέποτε υπήρξε μια συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική που να αφορά κανένα θέμα από αυτά τα οποία έχετε προαναφέρει. Τουναντίον η πολιτική που αφορούσε ειδικά την διαχείριση των αποβλήτων ήταν μάλλον προς την λανθασμένη κατεύθυνση, η πολιτική για τις ΑΠΕ βασιζόταν σε ένα μη βιώσιμο σύστημα υπερ-χορηγήσεων αγνοώντας το ενεργειακό μίγμα και της δυνατότητες του συστήματος, ενώ ουσιαστικά για τον Ακάμα δεν υπήρξε καμία απολύτως πολιτική πέραν ανεφάρμοστων πολιτικών υποσχέσεων προς αποζημίωση για τις περιουσίες των χιλιάδων κατόχων γης της περιοχής. Νομίζω ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από τα αρμόδια Υπουργεία να δούμε όλα αυτά τα πολύ ευαίσθητα θέματα με περισσότερη σοβαρότητα.

 

Ως οικονομολόγος ποιες είναι οι προσωπικές σας εκτιμήσεις για την οικονομία του τόπου μας αυτή τη στιγμή;

Κοιτάξτε, οι προοπτικές της οικονομίας είναι μεγάλες. Δεν είναι τυχαίο που διαψεύσαμε όλες τις εκτιμήσεις ξένων αλλά και ντόπιων που αφορούσαν την ύφεση, το ρυθμό ανάπτυξης,  το ύψος της ανεργίας, την διάρκεια παραμονής μας στο μνημόνιο ή στους περιορισμούς κεφαλαίων κλπ. Η κυπριακή οικονομία έχει πολλές προοπτικές και είναι μια οικονομία υπό μετάβαση αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, να εξαντλήσουμε αυτές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, ή αν θα επιστρέψουμε στην δημαγωγία και το λαϊκισμό και αν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Θα πρέπει για παράδειγμα να επικεντρωθούμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Εξού και η πρόταση μας για δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας το οποίο όμως θα συνοδεύεται και με ένα πλαίσιο πολιτικών που θα κληθεί να εφαρμόσει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνονται στατικά. Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο που πρέπει νομίζω ότι μπορούμε να διατηρηθούμε με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% στο μεσοπρόθεσμο, με ευεργετικά αποτελέσματα για την ανεργία και για τα εισοδήματα. Αν δεν εφαρμόσουμε τις ορθές πολιτικές, τότε τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα σε σχέση με τις έρευνες για το σκάνδαλο της οικονομίας;

Νομίζω ότι ήδη διαφαίνονται κάποια αποτελέσματα και ήδη γίνονται κάποιες διώξεις. Όσον αφορά τέτοια σκάνδαλα, σε όλες τις χώρες του κόσμου, η διερεύνηση παίρνει χρόνο. Θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως οι κατηγορίες, να τεκμηριωθούν επαρκώς και θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Ως κυβέρνηση δώσαμε όλη την βοήθεια στις εισαγγελικές αρχές για να μπορέσουν να κάνουν το έργο τους, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε κονδύλια που αφορούν εμπειρογνώμονες κλπ. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, η άποψη μου είναι ότι η κατάρρευση της οικονομίας, οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό σε λανθασμένες πολιτικές, σε λανθασμένες αποφάσεις που αφορούν την οικονομία. Αυτές τις πολιτικής χροιάς αποφάσεις δεν μπορείς να τις ποινικοποιήσεις, αλλά πρέπει να μην τις επαναλαμβάνεις.  Για παράδειγμα αν επιστρέψουμε ξανά στην πολιτική των μεγάλων και επαναλαμβανόμενων ελλειμμάτων τότε δεν θα αργήσει η ώρα που δεν θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος, θα αποκλειστούμε από τις αγορές, θα πρέπει να γίνουν οδυνηρές περικοπές, και ίσως νέο μνημόνιο.

Share this post