Συνέντευξη με τη Δήμαρχο Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα

Συνέντευξη με τη Δήμαρχο Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα

«Θέλουμε ευαισθητοποιημένους δημότες στα περιβαλλοντικά θέματα, είτε αυτά αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, είτε την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση νερού και την καθαριότητα»

Πέρασαν ήδη αρκετοί μήνες από την ανάληψή των καθηκόντων σας στο δημαρχείο της Λακατάμιας. Ποια είναι τα προβλήματα που είχατε να αντιμετωπίσετε;

«Αυτούς τους πρώτους έξι μήνες στον Δήμο Λακατάμιας το βάρος έπεσε στην απογραφή των οικονομικών δεδομένων του Δήμου, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες από που αρχίζουμε και τι χρειάζεται να κάνουμε για να φθάσουμε εκεί που στοχεύουμε. Πρέπει να γνωρίζουν και έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Διότι έχουμε στόχους, έχουμε όραμα και πρόγραμμα, όμως το οικονομικό αποτελεί βασική παράμετρο για την υλοποίησή του. Ο Δήμος βρίσκεται σήμερα σε τραγική οικονομική  κατάσταση, με το χρέος να ανέρχεται σε €16.901.525. Έχουμε παρουσιάσει τα στοιχεία σε συνέντευξη τύπου και έχουμε ήδη αποταθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές του κράτους. Έχουμε ήδη στείλει μήνυμα SOS, προς αντιμετώπιση του ζητήματος. Απ’ εκεί και πέρα πρέπει να ανεβάσουμε λίγο ταχύτητες, να επιδιώκουμε συνεχώς την εξέλιξη και τη βελτίωση. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά».

Μιλήστε μας λίγο για τις προτεραιότητες και τους στόχους σας;

«Προεκλογικά θέσαμε δέκα προτεραιότητες: (1) Οικονομική εξυγίανση, συνετή οικονομική διαχείριση, υπεύθυνη διοίκηση, διαφάνεια. (2) Δημιουργία εξειδικευμένου τμήματος διεκδίκησης κονδυλίων και αναπτυξιακών έργων. (3) Καθαρή και περιποιημένη πόλη, έμφαση στη δημόσια υγεία. (4) Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, μετάλλου. (5) Αναβάθμιση φωτισμού και πρασίνου σε οδούς, δημόσιους χώρους, πάρκα και παιγνιδότοπους. (6) Τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Δημότη. (7) Εγκατάσταση σημείων για δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο. (8) Δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, πλήρης ενημέρωση για τα νέα του Δήμου. (9) Θεσμοθέτηση ανοικτών δημοτικών συνελεύσεων διαβούλευσης. (10) Θεσμοθέτηση συσκέψεων με οργανωμένα σύνολα και φορείς της νεολαίας. Είναι αρκετοί τομείς που χρήζουμε βελτίωση και στη βάση ενός συγκεκριμένου και ρεαλιστικού σχεδιασμού θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».

Υπάρχει αδυναμία είσπραξης δημοτικών φόρων και τελών; Το ποσό αυτών των καθυστερήσεων;

«Το ποσό των καθυστερημένων εισπράξεων στις 31/05/2017 ήταν €1,772,464. Το αντίστοιχο ποσό στις 31/12/2016 ήταν €2,369,596. Οι εισπράξεις κατά την περίοδο 1/01/2017 μέχρι 31/05/2017 ανήλθαν στο ποσό €597,132.  Με συντονισμένο και προγραμματισμένο σχέδιο συνεχίζεται η προσπάθεια για είσπραξη των καθυστερημένων αυτών οφειλών προς τον δήμο. Έχουμε δημιουργήσει ειδική ομάδα που ασχολείται με την είσπραξη καθυστερημένων τελών, η οποία έτυχε ειδικής εκπαίδευσης για διαχείριση του όλου προβλήματος, με στόχο την μείωση τους. Η λήψη δικαστικών μέτρων προωθείτε μόνο στις περιπτώσεις που οι Δημότες δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας για εξόφληση των οφειλών τους».

Τι γίνεται με τα αναπτυξιακά έργα στο δήμο σας;

Υπάρχει ανάγκη για έργα ανάπτυξης και αποτελεί βασικό πυλώνα των προτεραιοτήτων μας. Η Λακατάμια βρίσκεται υψηλά στις επιλογές για κατοίκηση, γεγονός που αποτυπώνεται από την οικιστική ανάπτυξη του Δήμου. Συνεπώς καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ο προγραμματισμός αναπτυξιακών έργων που θα καλύψουν κατά το καλύτερο δυνατό τις ανάγκες των δημοτών μας. Ως εκ τούτου, το ζήτημα μελετάται σε εντατικό βαθμό, από την Υπηρεσία και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σαφώς, πρωταρχικός μας στόχος είναι ο εντοπισμός των αναγκών των δημοτών μας, η μελέτη και ο σχεδιασμός των έργων κα ι ακολούθως ο προγραμματισμός υλοποίησης τους. Σκοπός είναι η υλοποίηση των έργων να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Απαιτείται να σημειώσουμε ότι ο σχεδιασμός των αναπτυξιακών έργων γίνεται πάντοτε υπό την αίρεση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου μας. Έχουμε επισκεφθεί τον τέως υπουργό Εσωτερικών κ. Χάσικο και παρουσία των υπηρεσιακών του υπουργείου,   θέσαμε και συζητήσαμε θέματα όπως η επέκταση του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου μέχρι την Δευτερά, καθώς και την ανάπλαση των παραδοσιακών πυρήνων της Λακατάμιας, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας Χρυσοκουλουριωτίσσης με θετική ανταπόκριση και αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.  Ζητήσαμε επίσης αναβάθμιση του οδικού δικτύου και πιο συγκεκριμένα της οδού Ιπποκράτους με διάνοιξη της οδού Αργυρουπόλεως. Δυστυχώς δεν βρήκαμε θετική ανταπόκριση. Θα το παλέψουμε όμως γιατί είναι ένα έργο το οποίο θα αποσυμφορήση την κίνηση στη Σπύρου Κυπριανού και θα έχει να προσθέσει στην ανάπτυξη του Δήμου μας αλλά και στην εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής.

Πως βλέπεται μια ενοποίηση των υπηρεσιών των δήμων;

Θετικά. Όπου μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις προς όφελος των δημοτικών αρχών και των δημοτών, πρέπει να προωθηθούν. Φτάνει να διασφαλίσουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, ταχεία εξυπηρέτηση, αμεσότητα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ενοποιήσεις υπηρεσιών όπως αυτή της συλλογής σκυβάλων πρέπει να είναι μέσα στις πρώτες προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν. Βεβαίως οι οποιεσδήποτε συνεργασίες είναι σημαντικές και ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της οικονομικής περισυλλογής. Εμείς συνεργαζόμαστε με τους Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντζιάς καιι Τσερίου και ίσως αυτή η συνεργασία επεκταθεί και με το Δήμο Γερίου. Εστιάζεται στην ανάγκη του Δήμου Λακατάμιας για μείωση του μισθολογίου του και της ανάγκης των υπολοίπων σε εργατουπαλληλικό προσωπικό. Αυτή η συνεργασία γίνεται με την διαδικασία του δανεισμού προσωπικού, προσεκτικά βεβαίως για να μην παρουσιάζονται αδυναμίες όσον αφορά την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

Ο δήμος Λακατάμιας χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα;

Αναμφίβολα χρειάζεται, μιας και είναι ιδιαίτερα προβληματική η κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία όλο και πιο συχνά συμβαίνουν.  Λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ευημερία των Δημοτών μας το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, με στόχο να τροχιοδρομηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για να το επιλύσουμε. Βεβαίως σε συγκεκριμένα σημεία έχουν ήδη γίνει βελτιωτικά έργα  στους υφιστάμενους οχετούς ομβρίων υδάτων και στις σχάρες περισυλλογής. Είχαμε πει και προεκλογικά ότι οι Δημοτικές Αρχές δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στα μεγάλα ζητήματα και να αποδεικνύονται ανεπαρκείς στα απλά και καθημερινά που ταλαιπωρούν τους δημότες. Είτε αυτό αφορά τα όμβρια ύδατα, είτε την καθαριότητα, είτε τους δρόμους, είτε τα πεζοδρόμια. Θέλουμε όλα αυτά τα αυτονόητα να τα επιλύσουμε, διότι αυτά είναι που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Τα σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν σε δρόμους όπου διαχρονικά συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, και η υπηρεσία του δήμου μέσα στα οικονομικά περιθώρια στα οποία μας επιτρέπεται έχει προβεί σε βελτιώσεις. Ένας ευρύτερος σχεδιασμός του συστήματος οχετών όμβριων υδάτων για οριστική επίλυση του προβλήματος τόσον εντός του δήμου όσον και στις οδικές αρτηρίες, που είναι υπό την ευθύνη των δημοσίων έργων, επιβάλλεται, με την συνεισφορά της κυβέρνησης. Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο να ανταποκριθεί,  και να συνεργαστούμε, ώστε μελλοντικά να μην προκύψει ξανά τέτοιο.

Τα θέματα περιβάλλοντος απασχολούν το Δήμο σας; Η καθαριότητα είναι στις προτεραιότητές σας; Γίνονται προσπάθειες να αποκτήσουν οι δημότες σας περιβαλλοντική συμπεριφορά σε θέματα ανακύκλωσης, καθαριότητας, εξοικονόμησης νερού και άλλα;

Είναι όλα πολύ ψηλά στην ατζέντα. Θέλουμε ευαισθητοποιημένους δημότες στα περιβαλλοντικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, είτε την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση νερού και την καθαριότητα. Εμείς από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς βελτίωση του περιβάλλοντος του Δήμου μας. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λακατάμιας σε συνεργασία με την εταιρεία Green dot υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμα ανακύκλωσης πλαστικών, χαρτιού, γυαλιού και PMD.  Ο Δήμος υπέβαλε προτάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ως στόχο εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα Life Urbanproof. Όσον αφορά την καθαριότητα, οι ανάγκες του Δήμου μας είναι εξαιρετικά σημαντικές. Καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση των Υπηρεσιών του Δήμου που ασχολούνται με την καθαριότητα, με στόχο η καθαριότητα να διενεργείται συνεχώς και αδιαλείπτως προς επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Με ανακοινώσεις, έντυπο υλικό, συναντήσεις και εκδηλώσεις επιχειρούμε την ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Έχετε δημιουργήσει πράσινο σημείο;

Ο χώρος που σήμερα γνωρίζουν οι δημότες και ονομάζουν πράσινο σημείο είναι ο χώρος όπου συλλέγονται κλαδέματα τα οποία επεξεργαζόμαστε, ή ηλεκτρικά ήδη για ανακύκλωση. Σε τούτο το χώρο οι δημότες μπορούν από μόνοι τους να μεταφέρουν τα κλαδέματά τους, ή να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία του Δήμου. Να τηλεφωνήσουν και πληρώνοντας ένα αντίτιμο, μικρό, τους τα μεταφέρει από το σπίτι τους, στο συγκεκριμένο και ενδεδειγμένο χώρο, η υπηρεσία του Δήμου.

 

 

Share this post