Συνέντευξη στην «ΠΑ» του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη

GENikos-eisaggeleas

Συνέντευξη στην «ΠΑ» του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη

«Δεν μπορούν να μιλούν για κωλυσιεργία»

GENikos-eisaggeleas

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διαβεβαίωνει σε συνέντευξη του στην «Πράσινη Ασπίδα» ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά για καθυστέρηση ή κωλυσιεργία στο θέμα της διερεύνησης των ευθυνών για την καταστροφή της οικονομίας. Τονίζει ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σε έκταση έργο και πολύπλοκο από τη φύση του. Αναφέρει ότι οι έρευνες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και ότι οποιεσδήποτε τυχόν υποθέσεις παρουσιάσουν μια ικανοποιητική αυτοτέλεια, αυτές θα οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Μιλά για τους καθημερινούς καταδικασθέντες σε φυλάκιση λόγω μη πληρωμής χρεών, τονίζοντας ότι κάθε οφειλέτης θα πρέπει να επιδεικνύει ο ίδιος επιμέλεια και να παρουσιάζεται στο Δικαστήριο, όπως και να αποδεικνύει την οικονομική του κατάσταση, όταν αυτή δεν του επιτρέπει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του. «Πολλές φορές η ίδια η αδιαφορία χρεωστών είναι που προκαλεί ή δεν αποτρέπει το πρόβλημα», παρατηρεί ο κ. Κληρίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποκαλύπτει σε σχετική ερώτηση ότι η Νομική Υπηρεσία πάσχει από μη ορθή και πλήρη στελέχωση, την ίδια ώρα που ο όγκος εργασίας της έχει αυξηθεί σημαντικά.

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τους τυχόν υπαίτιους της οικονομικής κατάρρευσης του τόπου;

Οι έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ανακριτική ομάδα της αστυνομίας υπό την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας εστιάζονται στο κατά πόσο έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα από οποιουσδήποτε, που σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία. Οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

-Ορισμένες φωνές κάνουν λόγο για καθυστέρηση του έργου της Νομικής Υπηρεσίας. Ποιο το σχόλιό σας;

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σε έκταση έργο και πολύπλοκο από τη φύση του, ο χρόνος ο οποίος αναλώθηκε μέχρι σήμερα, κυρίως για την συλλογή του απαραίτητου μαρτυρικού υλικού, την ταξινόμηση και αξιολόγηση του, δεν μπορεί να θεωρηθεί υπέρμετρα μεγάλος, ούτε μπορεί κάποιος να μιλά για καθυστέρηση ή κωλυσιεργία.

-Υπάρχουν υποθέσεις, οι οποίες θα οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου;

Σκοπός και στόχος της Νομικής Υπηρεσίας είναι όπως, ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο ο οποίος θα απαιτηθεί για τη συμπλήρωση όλου του ανακριτικού έργου, εκεί όπου στοιχειοθετούνται στην πορεία οποιεσδήποτε τυχόν υποθέσεις οι οποίες παρουσιάζουν μια ικανοποιητική αυτοτέλεια, αυτές να οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου.

-Ποια η θέση σας για τη γνωστοποίηση ονομάτων από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι θεμιτό;

Η γνωστοποίηση ονομάτων από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής δεν είναι εκ προοιμίου επιλήψιμη, παρά μόνο εάν μια τέτοια δημοσιοποίηση συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων οποιουδήποτε προσώπου, ή αν τείνει να τον ενοχοποιήσει ως προς τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος για το οποίο δεν έχει καταδικασθεί ή δικασθεί από αρμόδιο Δικαστήριο.

-Λόγω της οικονομικής κρίσης ακούμε ότι καθημερινά μπαίνον στις φυλακές συμπολίτες μας για υποθέσεις χρεών – στις πλείστες περιπτώσεις για μικροχρέη. Κι εσείς την ίδια ώρα βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση να εξετάζετε επί καθημερινής βάσεως τέτοιας φύσεως αδικήματα. Για τι αριθμό καθημερινών υποθέσεων μπορούμε να κάνουμε λόγο; Θα μπορούσατε να αναφερθείτε στους τρόπους επίλυσης που εγκρίνετε;

Εξετάζονται καθημερινά στη Νομική Υπηρεσία πολλά αιτήματα από πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικασθεί από αρμόδιο Δικαστήριο σε φυλάκιση λόγω μη πληρωμής χρεών. Αυτά τα αιτήματα αξιολογούνται ένα προς ένα, αφού ακουσθούν και οι απόψεις της αρμόδιας σε κάθε περίπτωση αρχής και αφού ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι όπως είναι η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του χρεώστη, το ποσό της οφειλής του, η δυνατότητα αποπληρωμής του με δόσεις κλπ.

-Για το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσαν – πιστεύετε – να ληφθούν κάποια μέτρα από την κυβέρνηση;

Ουσιαστική και δραστική απάμβλυνση του προβλήματος μπορεί να επέλθει με την υποχώρηση της οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Εν τω μεταξύ, κάθε οφειλέτης θα πρέπει να επιδεικνύει ο ίδιος επιμέλεια και να παρουσιάζεται στο Δικαστήριο εκεί όπου καλείται, και να αποδεικνύει την οικονομική του κατάσταση, όταν αυτή δεν του επιτρέπει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του. Πολλές φορές η ίδια η αδιαφορία χρεωστών είναι που προκαλεί ή δεν αποτρέπει το πρόβλημα.

-Η Νομική Υπηρεσία χρήζει εκσυγχρονισμού; Ποιο το όραμά σας για αυτήν;

Εκείνο το οποίο χρειάζεται επειγόντως η Νομική Υπηρεσία είναι κατ΄ αρχάς, η ορθή και πλήρη στελέχωση, καθ’ ότι με τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως π.χ. η παγοποίηση των προαγωγών και των νέων διορισμών, έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης στην Υπηρεσία, της οποίας ταυτόχρονα ο όγκος εργασίας έχει σημαντικά αυξηθεί. Σχεδιασμοί και γενικότερο όραμα για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας υπάρχουν και έχουν τύχει επεξεργασίας, πλην όμως υπό τις επικρατούσες σήμερα συνθήκες, τίποτε το ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Share this post