Στόχος η σωτηρία των μελισσών

Στόχος η σωτηρία των μελισσών

Εκστρατεία για σωτηρία των μελισσών και πιο συγκεκριμένα των επικονιαστών θα ξεκινήσει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων με τη βοήθεια του Τμήματος Γεωργίας και την στήριξη του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μία διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη μείωση των επικονιαστών με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της ΕΕ για τους επικονιαστές και την ανάδειξη της πολιτικής διάστασης του θέματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Μάριος Κωνσταντίνου, πλέον είναι δεδομένα πως οι επικονιαστές στο νησί έχει μειωθεί κατά 50%. Ήδη, όπως ανέφερε, η ΕΕ προειδοποιεί πως ένα στα δέκα έντομα επικονίασης βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, ενώ το 1/3 των ειδών μελισσών και πεταλούδων παρουσιάζουν μείωση στους πληθυσμούς τους.

«Χτυπούμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η μείωση των επικονιαστών και ιδιαίτερα των μελισσών που αποτελούν το 80% δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην χλωρίδα του νησιού. Εξαφανίζονται φυτά, μειώνεται η παραγωγή καρπών και πολλά άλλα προβλήματα παρουσιάζονται», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου και επεσήμανε πως αυτό που θα περιλαμβάνει η εκστρατεία, ανάμεσα σ’ άλλα, είναι και η ενημέρωση του κοινού και το γεγονός ότι θα πρέπει να σταματήσουν κάποιες ενέργειες που μόνο κακό προκαλούν στις μέλισσες και στα άλλα έντομα. Διότι μέλισσες, ανέφερε, πρέπει να υπάρχουν και στις κατοικημένες περιοχές, δεν είναι επιθετικές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις εξολοθρεύουν.

Share this post