Στο στόχαστρο και τα αγρινά

Agrino-1

Στο στόχαστρο και τα αγρινά

ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ
Στο στόχαστρο και τα αγρινά!
 
Agrino-1Η μη κυβερνητική οργάνωση «Πράσινη Ασπίδα» καλεί το Ταμείο Θήρας να αναθεωρήσει και να μην προχωρήσει στην υπό όρους αδειοδότηση κυνηγών για να σκοτώνουν τα αγρινά, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί προστατευόμενο είδος κατά την ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους. Η αύξηση του πληθυσμού των αγρινών δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, ώστε να δοθεί άδεια σε ντόπιους και ξένους κυνηγούς να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν τα ζώα αυτά.
 
Ο έλεγχος του πληθυσμού των αγρινών μπορεί να πραγματοποιηθεί με άλλες μεθόδους λιγότερο βάρβαρες. Μπορεί για παράδειγμα να συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου να προχωρήσουν σε μια ορθολογική διαχείριση του πληθυσμού των αγρινών, με διασκορπισμό τους στην άγρια κυπριακή φύση κατά τρόπο ώστε να αποκτήσει επιτέλους ανάλογη αξία με αυτή άλλων χωρών που κατέχουν ζώα.
 
Ούτε η ιδέα της στείρωσης μερικών αγρινών μας βρίσκει σύμφωνους, μέθοδος εξίσου βάρβαρη με αυτή της εξόντωσης ορισμένου αριθμού αγρινών. Δικαιολογίες όπως αυτές της καταστροφής των αγροτικών καλλιεργειών από τα αγρινά, δεν είναι αρκετές ώστε να επιτρέψουν σε κανένα να αποφασίζει ποιος θα πρέπει να είναι ο πληθυσμός κάποιου ζώου. Αυτή η λογική μας οδήγησε στο σημείο να μην έχουμε άγρια ζώα ή πτηνά στη κυπριακή φύση και συνεπώς να βρισκόμαστε σε μια περιοχή με νεκρή φύση, δίχως αξία και ζώα. Ήδη η άγρια πέρδικα απειλείται με εξαφάνιση, γεγονός που αποκρύπτεται από τον κυπριακό λαό, στον οποίο παρουσιάζουν παραπλανητικά στοιχεία πληθυσμού που αφορούν τα εξημερωμένα περδίκια, τα οποία προκύπτουν μέσα από την δημιουργία χώρων μαζικής εκτροφής του Ταμείου Θήρας.
 
Πρέπει επιτέλους εμείς εδώ στην Κύπρο να συνειδητοποιήσουμε την αξία που έχει η φύση και να προχωρήσουμε σε μια αυστηρή οριοθέτηση κάποιων ζωνών, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται καμία επέμβαση του ανθρώπου, είτε με τη μορφή ανάπτυξης γης, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο καταστρέφει τη φυσική υπόσταση του χώρου. Η δημιουργία εθνικών πάρκων σε διάφορα σημεία του νησιού όπου θα μπορούν να βρίσκουν προστασία τα διάφορα είδη της πανίδας του τόπου αποτελεί ορθολογική και περιβαλλοντική λύση, αφού δημιουργείται αξία πολύ μεγαλύτερης αυτής του γνωστού και καταστροφικού πολλές φορές διαχωρισμού οικοπέδων. Με τα εθνικά πάρκα προστίθεται αξία στο νησί και εμπλουτίζεται ο κατάλογος όλων εκείνων των στοιχείων που σαν Κύπρος προσφέρουμε στον τουρίστα, καθιστώντας τον τόπο μας ακόμη πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά.
 
Δώστε αξία στον τόπο μας
Δημιουργείστε εθνικά πάρκα και
σκορπίστε μέσα τα ζώα της Κύπρου.

Share this post