ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΟΥ ΓΥΠΑ-Αποστολή της «ΠΑ» στους κλωβούς φιλοξενίας των Γυπών στον Άη Γιάννη

DSC06060

ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΟΥ ΓΥΠΑ-Αποστολή της «ΠΑ» στους κλωβούς φιλοξενίας των Γυπών στον Άη Γιάννη

ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΟΥ ΓΥΠΑ
Αποστολή της «ΠΑ» στους κλωβούς φιλοξενίας των Γυπών στον Άη Γιάννη
«Σύντομα η απελευθέρωση των Γυπών από την Κρήτη»
DSC06060
Του Παύλου Νεοφύτου
Όταν φτάσαμε στον πρώτο κλωβό του Αη Γιάννη μάς περίμενε ένα απρόσμενο θέαμα. Ένας ελεύθερος Γύπας Πυρόχρους, ο ένας από τους δέκα εναπομείναντες στους ουρανούς της Κύπρου, στεκόταν όρθιος πάνω στο κλουβί και μας επέτρεψε να τον φωτογραφίσουμε. Ο φακός απαθανάτησε το μεγαλύτερο σε μέγεθος πουλί του νησιού, με φτέρωμα ανοικτό καφέ και μαύρα άκρα φτερούγας και ουράς. Με κεφάλι και λαιμό καλυμμένα με χνούδι λευκό.  Τις φτερούγες του, που έχουν άνοιγμα γύρω στα 2.5μ., ο συγκεκριμένος Γύπας τις είχε κλειστές.  «Οι γύπες στα κλουβιά έλκουν και τους ελεύθερους γύπες, που σιτίζονται εδώ με φαγητό που αφήνουμε δυο φορές την εβδομάδα. Έτσι αποφεύγονται και οι δηλητηριάσεις», έσπευσε να μας διευκρινίσει ο συντονιστής του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος για τον γύπα και λειτουργός του Τμήματος Δασών Μηνάς Παπαδόπουλος. «Στο συγκεκριμένο κλουβί φιλοξενούνται γύπες μεγάλης ηλικίας που δεν είναι δυνατόν να απελευθερωθούν», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

 
Ανηφορίσαμε με το αυτοκίνητο για το δεύτερο κλωβό, όπου έχουν εισαχθεί πρόσφατα οι ένδεκα γύπες από το Δήμο Γόρτυνας της Κρήτης. Το συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής είναι το μέρος όπου ορίστηκε να μείνουν οι γύπες μέχρι να εγκλιματιστούν και να συνηθίσουν στην Κύπρο πριν απελευθερωθούν. Συγχρόνως οι ταΐστρες σε κοντινή απόσταση θα προσελκύουν τους εναπομείναντες άγριους Γύπες, ώστε τα πουλιά που είναι στους κλωβούς να βλέπουν τους άγριους. «Το Έργο ΓΥΠΑΣ αποσκοπεί στην ενίσχυση του εξαιρετικά μειωμένου πληθυσμού του Γύπα στην Κύπρο με πουλιά από την Κρήτη, ώστε ο πληθυσμός στην Κύπρο να ανακάμψει», μάς εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος. «Διενεργείται στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε.
DSC06078
Η αίσθηση της παρουσία μας προκάλεσε αναστάτωση στους γύπες της Κρήτης. Άρχισαν να χτυπούν τα φτερά τους, να μετακινούνται από τις θέσεις τους και να ηχούν με τη βραχνή φωνή τους . «Τελικά θα αφεθούν ελεύθεροι σε χρονικό διάστημα μικρότερο από έναν χρόνο», τόνισε ο συντονιστής του Προγράμματος, αφού, όπως μας εξήγησε, ειδικοί επιστήμονες του εξωτερικού, οι οποίοι χαρακτηρίζουν όμοιες τις τοπικές συνθήκες με αυτές στην Κρήτη, αμφιβάλλουν αν οι γύπες επιστρέψουν πίσω στην Κρήτη μετά την απελευθέρωσή τους.  Αυτά λέχθηκαν σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κύπρο με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ειδικών. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη και άλλες χώρες, ειδικευμένοι σε θέματα διαχείρισης του Γύπα, κατέφτασαν στο νησί μας για να παρέχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σε θέματα προστασίας και ενίσχυσης του πληθυσμού, επανεισαγωγής του είδους, βέλτιστες πρακτικές, παρακολούθησης και απογραφής κτλ. Οι επιστήμονες αυτοί συμβάλλουν στον καθορισμό ενός σχεδίου δράσης καθώς και του πρωτοκόλλου για την προστασία του Γύπα στην Κύπρο.
 
Περιμετρικά από τον κλωβό υπάρχουν στο έδαφος σκορπισμένα δεκάδες φτερά των Γυπών που επισκέπτονται το σημείο. Είναι αυτά που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί λαουτάριδες για να χτυπούν τις χορδές των οργάνων τους. Στην προσπάθειά μας να συλλέξουμε μερικά από αυτά ένα γύπας πλησίασε προς το μέρος μας και πίσω από τα σίδερα του κλώβου άρχισε να μαζεύει κι αυτός με το ράμφος του μερικά φτερά από το έδαφος. Στην έκπληξή μας ο κ. Παπαδόπουλος μας εξήξησε ότι το πουλί κατάλαβε την πρόθεσή μας και μαζεύει φτερά για να μας τα προσφέρει. «Είναι έξυπνα πουλιά!», σημείωσε.
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ο Γύπας αποτελούσε κοινό είδος της κυπριακής πτηνοπανίδας και είχε μεγάλο πληθυσμό. Ωστόσο, ο πληθυσμός του είδους άρχισε να μειώνεται από το 1950, κυρίως λόγω της μείωσης των κοπαδιών, της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και της λαθροθηρίας. Σήμερα αριθμεί γύρω στα 10 άτομα. Με βάση τον σημερινό πληθυσμό του, χωρίς καθοριστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του πληθυσμού του, ο Γύπας στη Κύπρο είναι καταδικασμένος σε εξαφάνιση.
DSC06080
Η προστασία του Γύπα είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς επιτελεί το ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα διάφορα νεκρά ζώα, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης επικινδύνων μολυσματικών ασθενειών και απαλλάσσοντας τους κτηνοτρόφους από το κόστος αποτέφρωσης των ζώων, ενώ πέραν του άμεσου οικονομικού οφέλους, η διατήρηση του Γύπα επιφέρει και διάφορα έμμεσα οφέλη, όπως η προώθηση του αγροτουρισμού, η πτηνοπαρατήρηση και η εκπαίδευση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πέραν από την εισαγωγή πουλιών από την Κρήτη, το έργο «ΓΥΠΑΣ» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ούτως ώστε να βοηθήσει στην προστασία του μεγαλύτερου πτηνού του νησιού μας, ενώ παράλληλα έγιναν διάφορα έργα υποδομής που θα βοηθήσουν στην προστασία του γύπα, όπως η δημιουργία κλωβών για τον εγκλιματισμό των πουλιών και ταϊστρών για την τροφοδοσία τους.
 
Το έργο «ΓΥΠΑΣ» (www.gypas.org), συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος 2007-2013. Εταίροι του έργου στην Κύπρο είναι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (Ταμείο Θήρας), ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και το Τμήμα Δασών ενώ στην Κρήτη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δήμος Γόρτυνας. Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστεί στην Κύπρο και ένας ακόμη κλωβός φιλοξενίας στο Λιμνάτη. Επίσης, θα γίνει παρακολούθηση των εναπομεινάντων πουλιών και παραγωγή ενημερωτικού υλικού.
DSC06100
Αφήνοντας πίσω μας τους Κρητικούς Γύπες διαπιστώσαμε ότι ο ελεύθερος Γύπας που συναντήσαμε προηγουμένως πάνω στον πρώτο κλωβό παρέμενε ακόμη στη θέση του. Στην προσπάθειά μας να πλησιάσουμε όλο και περισσότερο κοντά για να τον φωτογραφίσουμε, αυτός σηκώθηκε, άνοιξε τα μεγάλα φτερά του και απομακρύνθηκε μερικά μέτρα διαγράφοντας έναν μεγάλο κύκλο ψηλά στον αέρα. Όταν επιστρέψαμε στο αυτοκίνητο επέστρεψε κι αυτός στην αρχική του θέση. Ευελπιστούμε με το Έργο «ΓΥΠΑΣ» και το νέο σχεδιο δράσης οι ελεύθεροι γύπες στους ουρανούς της Κύπρου να δεκαπλασιαστούν.  
DSC06065
info
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο Έργο «ΓΥΠΑΣ» στο www.gypas.org 

Share this post