Πολλά τα λεφτά ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

skoupidia2

Πολλά τα λεφτά ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Πολλά τα λεφτά…στην ανακύκλωση

 

     ”Λουρουντζιάτης: Έγινε εξ υπαρχής λανθασμένη μελέτη για την ΟΕΔΑ Κόσιης”

skoupidia2

Της Μαρίας Αριστείδου

 

Σε δύο περίπου μήνες αναμένεται το Υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώσει τον καινούριο σχεδιασμό για τις νέες Οργανωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ). Αυτή τη φορά το ζητούμενο είναι οι όροι που θα συμφωνηθούν με τον ανάδοχο της κάθε μονάδας  να μη λειτουργούν και πάλι ως μια δυσβάστακτη οικονομική θηλειά στο λαιμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση στο λαιμό των ίδιων των δημοτών. Το κακό προηγούμενο με την υφιστάμενη μονάδα της Κόσιης, που επέφερε μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους Δήμους Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου, δίνει το δικαίωμα στους κατοίκους της Λεμεσού και της Λευκωσίας, όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν οι νέες ΟΕΔΑ, να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Η μονάδα στην Κόσιη λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Από τη μια είναι ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας των οικιακών αποβλήτων με τεχνολογίες τελευταίου τύπου. Από την άλλη όμως, όπως το τονίζει ξεκάθαρα στην «ΠΑ» ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Λουρουτζιάτης, «το εργοστάσιο έχει ξεπεράσει το αρχικό κόστος της κεφαλαιακής δαπάνης, όπως ιδρύθηκε από το κράτος, και ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης αυτής μετακυλείται ως έξοδο στα λειτουργικά υποέξοδα και κατ’ επέκταση στις χρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών στη Λάρνακα και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο». Παράλληλα ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν απούσα από τη συμφωνία της σύμβασης. «Μας έφεραν ενώπιον μιας ήδη διαμορφωμένης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εργολάβου διαχείρισης του εργοστασίου», σημείωσε.

Λόγω των όρων της συμφωνίας, σε μερικούς από τους οποίους ο Δήμαρχος Λάρνακας εντοπίζει στρεβλώσεις, δημιουργήθηκε μια δυσβάστακτη οικονομική θηλειά στο λαιμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ότι «επειδή συμφωνήθηκε η παροχή εγγυημένων ποσότητων σκυβάλων που θα πηγαίναν στο εργοστάσιο, και ουδέποτε φτάσαμε σε αυτό το στόχο – άρα έγινε εξ υπαρχής λανθασμένη μελέτη που να υπολόγιζε τα κιλά σκυβάλων ανά κάτοικο, από το 2010 κάθε χρόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει τιμωρητικά πρόστιμα, διότι δεν έχουμε φτάσει στον όγκο των απαιτούμενων σκυβάλων».

‘Οσον αφορά τις νέες μονάδες που σχεδιάζει να δημιουργήσει το κράτος ο κ. Λουρουτζιάτης σημείωσε ότι «από τη μια είναι μια σωστή πολιτική η διαχείριση των σκυβάλων, από την άλλη όμως πρέπει να γίνεται μέσα από μια ορθολογική μελέτη με άμεση εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλιώς θα παρατηρηθεί το φαινόμενο που έχουμε εμείς στη μονάδα στην Κόσιη, όπου οι χρεώσεις είναι πραγματικά δυσβάστακτες οικονομικά». Να σημειωθεί ότι για το Δήμο Λάρνακας το κόστος λειτουργίας της μονάδας είναι γύρω στα 2,2 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως, που μεταφράζεται, σύμφωνα με το Δήμαρχο, σε ένα κόστος ανά δημότη γύρω στα 330 Ευρώ ετησίως, ενώ αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λάρνακας χρεώνει μόνο 170 Εύρώ ανά υποστατικό.

Την ίδια ώρα ο κ. Λουρουτζιάτης επεσήμανε ότι η λειτουργία των μονάδων διαχείρισης απορριμάτων είναι σωστή πολιτική, όμως δεν πρέπει να αποτελεί τη λύση. «Η λύση πρέπει να ξεκινά από τη διαλογή στην πηγή και εκεί πρέπει να δώσουμε την έμφασή μας ως Τοπικές Αρχές. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις υποδομές για την ανακύκλωση, για την κομποστοποίηση, για τη σωστή λειτουργία των πράσινων σημείων και για την οικονομικότερη διαχείριση των σημείων των σκυβάλων, πριν φτάσουμε στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμάτων».

 

Share this post