Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσία, Κλεάνθης Νικολαΐδης, μιλά στην ΠΑ

Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσία, Κλεάνθης Νικολαΐδης, μιλά στην ΠΑ

Μας είναι απαραίτητοι και πολύτιμοι. Πρόκειται για τους μετεωρολόγους, οι οποίοι μας ενημερώνουν καθημερινά εάν θα πνιγούμε στη σκόνη ή στη βροχή εάν θα καούμε στους 40 βαθμούς Κελσίου ή θα μας δροσίσει ένα κρύο αεράκι. Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης ασχολείται εδώ και 28 χρόνια με τις προβλέψεις του καιρού και έχει το χάρισμα να μας ενημερώνει με τον καλύτερο τρόπο. Ένας εξαίρετος επιστήμονας που ανησυχεί και αυτός για το πως οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν το νησί μας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρίσκεται κοντά στους νέους επιστήμονες που θέλουν να εξερευνήσουν το διάστημα και να ασχοληθούν με τη μετεωρολογία.  

 

Το γεγονός ότι έχουμε ένα δροσερό και βροχερό Ιούνιο σημαίνει οτιδήποτε για το καλοκαίρι που ακολουθεί;

Δυστυχώς όχι. Μακάρι να ακολουθούσε ένα πιο δροσερό και βροχερό καλοκαίρι αλλά δεν μπορούν να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα. Δεν υπάρχει μια ακολουθία 3-4 χρόνων ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν και το νησί μας και είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Οι επιπτώσεις από το φαινόμενο αυτό, είναι μεν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ωστόσο, στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, άρχισαν ήδη να φαίνονται ουσιαστικά τα σημάδια. Αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή.
Στην αρχή του 19 αιώνα στην Κύπρο, το 1900, η μέση ετήσια θερμοκρασία ήταν γύρω στους 19 βαθμούς. Τώρα, αυτή την δεκαετία, η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 20,3 βαθμούς κελσίου, 1,3 πάνω από την θερμοκρασία των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Θα μου πείτε 1,3 βαθμός κελσίου κάνει τόση διαφορά; Επίσης, η αθροιστική βροχή στην περιοχή της Κύπρου έχει πτωτική τάση. Δηλαδή, εάν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η μέση βροχόπτωση για όλη την Κύπρο ήταν γύρω στα 545 χιλιοστά βροχής, μισό μέτρο περίπου, τώρα αυτή την δεκαετία είναι στα 460 χιλιοστά βροχής. Έχει μειωθεί η μέση βροχόπτωση μας κατά ενενήντα χιλιοστά, δηλαδή κατά εννέα εκατοστόμετρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Μπορεί να μη φαίνεται από χρόνο σε χρόνο αλλά εάν μελετήσουμε προηγούμενες δεκαετίες και σημερινές δεκαετίες, υπάρχει σοβαρή μεταβολή.

 

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στο νησί μας;

 

Επρόκειτο για ένα συνέδριο που έλαβαν μέρος επιστήμονες παγκόσμιας εμβέλειας. Το Ινστιτούτο Κύπρου διοργανώθηκε στις 18 και 19 Μαΐου Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Λύσεις». Στο συνέδριο δόθηκε έμβαση σε μοντέλα πρόβλεψης της Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της (ιδιαίτερα αναφορικά με θέματα βιωσιμότητας, ενέργειας, υγείας, γεωργίας, ασφάλειας υδάτινων πόρων και μετανάστευσης), ενώ επίσης εξετάστηκαν στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής. Ήταν πολύ σημαντικό για το νησί μας καθώς επίσης από το γεγονός ότι στην Κύπρο έφθασαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Laurent Fabius (πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο οποίος προέδρευε κατά την περίοδο επίτευξης της COP21 – Συμφωνίας του Παρισιού), ο καθηγητής Jeffrey Sachs (Διευθυντής του Δικτύου Λύσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ), ο καθηγητής Petteri Taalas (Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας), και πολλοί άλλοι.

Share this post