Οι κλιματικά ευάλωτες χώρες καλούν το G20 να λάβει μακροπρόθεσμη δράση

Οι κλιματικά ευάλωτες χώρες καλούν το G20 να λάβει μακροπρόθεσμη δράση

Ο πρόεδρος του Φόρουμ Κλιματικά Ευάλωτων Χωρών πραγματοποίησε έκκληση στην ηγεσία της Άγκελα Μέρκελ, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στις πλούσιες οικονομίες για μακροπρόθεσμες κλιματικές πολιτικές.

Ο συνασπισμός 43 των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στο κλίμα χωρών πραγματοποίησε την έκκληση εν όψει της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 τον Ιούλιο στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, το Φόρουμ καλεί τις κυβερνήσεις της ομάδας G20 να δεσμευθούν για μακροπρόθεσμα σχέδια για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενόψει της αναθεώρησης της κλιματικής πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών το 2018.

«Η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει τώρα να πείσει τους εταίρους της στο G20 να αναπτύξουν και να υποβάλουν εθνικές στρατηγικές για το 2050 από το 2018, προκειμένου να ενημερωθεί η παγκόσμια αγορά και να ανέβουν οι φιλοδοξίες», αναφέρει η ανοικτή επιστολή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Την επιστολή έχει συντάξει ο Άμπραχαμ Τεκέστε, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Αιθιοπίας και πρόεδρος του Φόρουμ Κλιματικά Ευάλωτων Χωρών. Η επιστολή δεν κάνει καμία αναφορά στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ είναι πιθανό να ακυρώσει περαιτέρω πληρωμές από τις ΗΠΑ στο «πράσινο» ταμείο κλίματος του ΟΗΕ που συστάθηκε για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν ακραίες καιρικές συνθήκες και να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια.

«Πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν πιο αυστηρά κριτήρια που θα προωθούν πράσινες επενδύσεις και επίσης θα σταματούν το δημόσιο χρήμα να ρέει σε παλιές τεχνολογίες που βλάπτουν το κλίμα, όταν πράσινες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα στο κλίμα είναι διαθέσιμες», καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Share this post