Κώστας Καδής: Το περιβάλλον αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις

Κώστας Καδής: Το περιβάλλον αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις

 

Την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και της διατήρηση του περιβάλλοντος θα προσπαθήσει να βρει ο νέος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος θα αναζητήσει το πλαίσιο για υιοθέτηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Καλείτε δηλαδή να διαχειριστεί υποθέσεις που σχετίζονται με πύργους στις παραλίες όλους του νησιού, με ξενοδοχεία στις θαλασσινές σπηλιές, με καταστροφή παραλιών και θαλάσσιου πλούτου και με πολλά παρόμοια. Παράλληλα θα πρέπει να δει πως θα διαχειριστεί το θέμα του χαλλουμιού, της ανακύκλωσης, των πράσινων σημείων, του Ακάμα… Και υπόσχεται στην Πράσινη Ασπίδα πως δεν πρόκειται να κάνει οποιεσδήποτε εκπτώσεις σε κανένα από τα θέματα.

 

          Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το περιβάλλον και πού πιστεύετε ότι θα πρέπει να επικεντρωθείτε;

Το περιβάλλον στην Κύπρο αντιμετωπίζει πολλές και σημαντικές προκλήσεις. Τα θέματα της ρύπανσης και της διαχείρισης των αποβλήτων, τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης, η ανάγκη για διατήρηση και ορθολογική διαχείριση της πλούσιας βιοποικιλότητας του τόπου μας αποτελούν μόνο μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κυρίως όμως πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για υιοθέτηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης στην Κύπρο.

 

          Σας ανησυχούν οι οικιστικές και άλλες αναπτύξεις σε διάφορες περιοχές του νησιού, οι οποίες ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο βιοτόπους και περιβάλλον;

Τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, η επέκταση οικιστικών περιοχών μέσα σε φυσικές και περιβαλλοντικά σημαντικές περιοχές αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη βιοποικιλότητα. Στον τόπο μας υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου οικολογικά σημαντικές περιοχές έχουν υποβαθμιστεί ή έχουν καταληφθεί από οικιστικές επεκτάσεις. Για την αντιμετώπιση και ορθολογική διαχείριση του θέματος αυτού έχουν θεσπιστεί νόμοι και διαδικασίες που διέπουν την οικιστική ανάπτυξη μέσα ή γύρω από οικολογικά σημαντικές περιοχές. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει ένα ευνομούμενο κράτος να υιοθετήσει αποτελεσματικά αυτές τις διαδικασίες. Προσωπικά, θα προσπαθήσω να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις.

(Περισσότερα στην έντυπη έκδοση)

Share this post