Κόλαση φωτιάς στη Χοιροκοιτία – Αποκλειστικές φωτογραφίες της «ΠΑ»

DSC06496

Κόλαση φωτιάς στη Χοιροκοιτία – Αποκλειστικές φωτογραφίες της «ΠΑ»

Κόλαση Φωτιάς στη Χοιροκοιτία
Αποκλειστικές φωτογραφίες της «ΠΑ»
 
DSC06496
Υπό έλεγχο τέθηκε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες το πρωί στην περιοχή Χοιροκοιτίας, Τόχνης, Ψεματισμένου, Μαρωνίου, Αγίου Θεοδώρου και Σκαρίνου και μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι χθες το βράδυ. Οι ζημιές από το πρώτο κρούσμα της θερινής λαίλαπας είναι ανυπολόγιστες ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσει η καταγραφή τους.
 
 Η πυρκαγιά, που ξέσπασε από τέσσερα μέτωπα στην περιοχή Χοιροκοιτίας και υπάρχουν στοιχεία ότι τέθηκε κακόβουλα, επεκτάθηκε σε πολλά χιλιόμετρα, ενώ μαύρα και τρομακτικά σύννεφα καπνού σκέπασαν περιοχές πολύ μακρινές από τα σημεία της φωτιάς. Σε ορισμένες χρονικές περιόδους οι πόλεις αποκόπηκαν μεταξύ τους καθώς ο αυτοκινητόδρομος που τις συνδέει έγινε απροσπέλαστος, αλλά το χειρότερο ήταν ότι απειλήθηκαν ολόκληρα χωριά, σπίτια και άνθρωποι. Ακόμη και η παγκόσμια ιστορική κληρονομιά, ο Προϊστορικός Οικισμός της Χοιροκοιτίας, για τον οποίο δόθηκε σκληρή μάχη ώστε να σωθεί. Η φωτιά μαινόταν από το πρωί, αλλά ακόμα και το βράδυ εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια σε περιοχές των χωριών Σκαρίνου και Άγιος Θεόδωρος.

 
 
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας οδηγείται ο ύποπτος εθνοφρουρος
 
19χρονος εθνοφρουρός συνελήφθη ως ύποπτος και τέθηκε υπό κράτηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος κράτησής του.
 
Ο 19χρονος δεν παραδέχεται ενοχή, αλλά σύμφωνα με την Αστυνομία, η σύλληψή του έγινε κατόπιν μαρτυρίας και αφού εντοπίστηκε από περίπολο να περιπλανάται στην περιοχή της πυρκαγιάς.
DSC06480
 
Επί ποδός και σήμερα η πυροσβεστική στην περιοχή
 
Στην περιοχή εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες φωτιάς. Εκεί βρίσκονται 40 επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, του Τμήματος Δασών και της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας.
 
Πολύωρη μάχη με τις φλόγες, που απείλησαν και κατοικημένες περιοχές, έδιναν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν σπίτια στις κοινότητες Χοιροκοιτίας, Αγίου Θεοδώρου και Σκαρίνου.
 
Παρανάλωμα του πυρός έγιναν μεγάλες εκτάσεις δάσους και άγριας βλάστησης, εγκαταστάσεις  της Εθνικής Φρουράς, υποστατικά και αυτοκίνητα.
Άμεσο κίνδυνο διέτρεξαν και ανθρώπινες ζωές.  
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, που βρέθηκε στη σκηνή από την πρώτη στιγμή, μίλησε ξεκάθαρα για έργο εμπρηστών.
DSC06503
DSC06506
DSC06508
DSC06510
DSC06535
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παύλος Νεοφύτου

Share this post