ΚΡΑΥΓΗ ΟΔΥΝΗΣ! – Για το Σχέδιο Διαχείρισης Ακάμα

Akamas003

ΚΡΑΥΓΗ ΟΔΥΝΗΣ! – Για το Σχέδιο Διαχείρισης Ακάμα

ΚΡΑΥΓΗ ΟΔΥΝΗΣ!

Για το Σχέδιο Διαχείρισης Ακάμα

 

«Δώστε μας πίσω τις περιουσίες μας»

 Akamas003

 

Της Μαρίας Αριστείδου

Oι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα που επηρεάζονται από το Διαχειριστικό Σχέδιο και τη δέσμευση των περιουσίων τους, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από το 1989, εκφράζουν την απογοήτευση τους και καταγγέλλουν την κυβέρνηση Χριστόφια ότι και αυτή με τη σειρά της όπως και όλες οι άλλες κυβερνήσεις κορόιδευαν για μία πενταετία τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, ενώ υπήρχε η γραπτή δέσμευση από τον ίδιο τον πρόεδρο Χριστόφια από το 2008, για αποζημίωση, ανταλλαγή ή μεταφορά του συντελεστή δόμησης των επηρεαζόμενων περιουσιών και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το Μάιο του 2009, δυστυχώς δεν εξετάστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ούτε μία αίτηση με την δικαιολογία ότι περίμεναν να ψηφιστεί από την Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των κατοίκων, το κράτος προχώρησε στη διασπάθιση δεκάδων χιλιάδων ευρώ με την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου για τον Ακάμα χωρίς καμία ενημέρωση και συμμετοχή των κοινοτήτων και των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών για τις δικές τους απόψεις . Κάνουν λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι οποίες προσπάθησαν να δώσουν λύση στο θέμα Ακάμας, κατακρατώντας παράνομα και εκμηδενίζοντας την αξία των περιουσιών για 25 τόσα χρόνια, για να δημιουργήσουν ένα Εθνικό Πάρκο με έκταση 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την ιδιωτική γη να αποτελεί το 50 % της έκτασης αυτής , χωρίς μάλιστα να μπορούν να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες.

 

«Οι νέοι φεύγουν από την κοινότητα»

Η κοινότητα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη μακροχρόνια αδυναμία εξεύρεσης λύσης για το συγκεκριμένο θέμα είναι η κοινότητα της Ίννιας, που από το 1989 το 95% της περιουσίας της είναι δεσμευμένη σε ζώνες NATURA. «Εμείς χωρίς πρόσβαση στις παραλίες δεν θα συνενέσουμε σε τίποτα», τονίζει στην «ΠΑ» ο κοινοτάρχης Ίννιας, κ. Τσίβικος. «Αυτό είναι η κόκκινη γραμμή, γιατί έχουν αφήσει όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις την κοινότητα στη μιζέρια. Οι νέοι φεύγουν από την κοινότητα τα τελευταία χρόνια, αφού όλοι οι κάτοικοι έχουν μια περιουσία που στην ουσία δεν τους προσφέρει οτιδήποτε, την ώρα που χωρίς νερό στην περιοχή η γεωργία δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Η Ίννια ήταν ένα χωριό που αριθμούσε 1000-1200 κατοίκους πριν το πρόβλημα του Ακάμα και αυτή τη στιγμή είμαστε 350-400 κάτοικοι», προσθέτει ο κοινοτάρχης.

«Οι παραχωρήσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι τεράστιες>>, σημειώνει. «Δεν μπορεί να είχαμε 57.5% συντελεστή και σε μια νύχτα ο κ. Βασιλείου να τον έχει αλλάξει σε 0.5%». «Οι κάτοικοι όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούν  να υποθηκεύσουν, να πάρουν ένα δάνειο, να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Δυστυχώς ούτε οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται σε αυτήν τη μοίρα που βρισκόμαστε εμείς».

 «Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα, ζητάμε να επιτραπεί μια ήπια, ασφαλώς ελεγχόμενη ανάπτυξη, με τα οποιαδήποτε υλικά μάς υποδείξει το κράτος. Είτε είναι ξύλα της περιοχής είτε είναι πέτρες της περιοχής. Αλλά το να υπάρξει καμία ανάπτυξη κανένας δεν μπορεί να το ανεχτεί».

 

«Ακούμε συνεχώς για ”πάρκο” χωρίς κανένα αποτέλεσμα»

Με πικρία δηλώνει στην ΠΑ ο κ. Χριστοδούλου, κοινοτάρχης Νέου Χωριού, ότι «ο πρόεδρος Χριστόφιας για πέντε χρόνια στην κυβέρνηση δεν μας κοίταξε στα μάτια να μας δει». «Εχει από το ’89 που μας ταλανίζουν για το πάρκο και ακούμε συνεχώς ”πάρκο, πάρκο, πάρκο” χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο Ακάμας καταστρέφεται μέρα με τη μέρα και φωνάζουν κάποιοι ότι ο Ακάμας είναι το εθνικό μας πάρκο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η περιουσία η οποία εντάχθηκε στο Natura 2000 είναι πολύ μεγάλη», επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου. «Έχουν ορίσει συντελεστή μηδέν. Μα τα χωράφια αυτά τα αγοράσαμε! Μας τα έδωσε η μάνα μας, ο πατέρας μας, ο παππούς μας! Ρωτήσανε τις κοινότητες και τραβούν γραμμές;», προσθέτει.

«Τα όρια που ζητάμε είναι μέχρι το κρατικό δάσος. Τα όρια του κρατικού δάσους είναι υπεραρκετά. 74.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι τεράστια έκταση», καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Συντονιστική Επιτροπή των κοινοτήτων του Ακάμα έξεδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι από τη στιγμή που το κράτος έχει αποτύχει να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή για αειφόρο ανάπτυξη στις κοινότητες του Ακάμα και αδυνατεί πλέον οικονομικά να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός Διαχειριστικού Σχεδίου και σε έργα βασικής υποδομής στα χωριά και στην περιοχή της Χερσονήσου, προτείνεται όπως αναλάβει δράση η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Συντονιστική εισηγείται όπως δοθούν κίνητρα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στα χωριά της περιοχής, δημιουργώντας έργα τα οποία σε καμία περίπτωση το κράτος με τη σημερινή του κατάσταση και στρατηγική δεν θα μπορούσε να επιτύχει.

Την ίδια ώρα, η Συντονιστική Επιτροπή κάνει λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό τόσο από την κυβέρνηση Χριστόφια όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που προσπάθησαν να δώσουν λύση στο θέμα του Ακάμα, υποστηρίζοντας ότι για 25 χρόνια κατακρατούν και εκμηδενίζουν την αξία των περιουσιών, με το πρόσχημα ότι θα δημιουργήσουν ένα Εθνικό Πάρκο με έκταση 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την ιδιωτική γη να αποτελεί το 50% της έκτασης αυτής χωρίς την αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες γης υποστηρίζουν πως για τη σωτηρία της Χερσονήσου του Ακάμα, των χωριών αλλά και για την προστασία του δάσους και της φύσης θα ζητούν συναντήσεις με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας για να τους παραδώσει γραπτό υπόμνημα και πρόταση για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ένα διαχειριστικό σχέδιο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης με τα ιδιωτικά έργα και τις εισηγήσεις και προτάσεις της συντονιστικής επιτροπής για να βγουν οι κοινότητες και οι ιδιοκτήτες γης από το αδιέξοδο και «το τέλμα αυτού που ονομάζεται Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα και έχει αποτύχει παταγωδώς».

Share this post