Κοινότητες Βασιλικού: ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ

Κοινότητες Βασιλικού: ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ

Δεν τους πείθει το Τμήμα Περιβάλλοντος

 

Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Ανησυχούν ακόμα οι κάτοικοι των οκτώ επηρεαζόμενων κοινοτήτων από το σχέδιο ανάπτυξης που αφορά την περιοχή του Βασιλικου. Σε δηλώσεις του στην «Πράσινη Ασπίδα», ο κοινοτάρχης της Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά, ανέφερε ότι οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων δεν θέλουν να είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας. «Δυστυχώς δεν λάβαμε πειστικές απαντήσεις όταν το Τμήμα Περιβάλλοντος μάς παρουσίασε στις 7 Δεκεμβρίου τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» ανέφερε.

Ο κ. Φωκά επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση οι 8 κοινότητες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προκήρυξης προσφορών, ώστε να διοριστεί ανεξάρτητος επιστήμονας για να γνωματεύσει επί της περιβαλλοντικής μελέτης.

Read More

«Δεν θέλουμε να γίνει εδώ ένας σκουπιδοτενεκές της Κύπρου και να έρθουν όλα τα εργοστάσια εδώ», ανέφερε. Ο κ. Φωκά είπε ότι όταν ξεκίνησε η διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και των κοινοτήτων οι στόχοι που τέθηκαν από τις κοινότητες ήταν οι εξής:

• Η μείωση σε έκταση του Ενεργειακού Κέντρου

• Η κατάργηση της 3ης φάσης του LNG

• Η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης

• Η μη θυματοποίηση των ιδιοκτητών γης στην περιοχή

«Μετά από τις διαβουλεύσεις που έγιναν, κάποιοι από τους στόχους που τέθηκαν έχουν επιτευχθεί, δηλαδή από το αρχικό μάστερ πλαν, με βάση το οποίο η βιομηχανική έκταση θα ερχόταν μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Τέντας, καταφέραμε να την περιορίσουμε πίσω από την κατοικημένη ζώνη του Μαρί, μίκρυνε σχεδόν κατά 60%, μετά από διαπραγματεύσεις και συνεννόηση κυβέρνησης και κατοίκων».

«Όμως το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης δεν είναι το τελικό και η τελική τοποθέτηση των κοινοτήτων θα δοθεί μετά από πανκοινοτική συγκέντρωση», ανέφερε ο κ. Φωκά. «Μέχρι στιγμής οι κοινότητες έχουν συμφωνήσει στην εγκατάσταση των αναγκαίων βιομηχανιών φυσικού αερίου και των τερματικών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, ενώ συγκεκριμένα για την περίπτωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης Υγραερίου (LPG) αυτό έχει γίνει αποδεκτό, υπό την προϋπόθεση ότι οι δεξαμενές θα είναι σε ανάχωμα (τύπου mounded)».

koinotarxis

«Δεν θέλουμε να γίνει εδώ ένας σκουπιδοτενεκές της Κύπρου και να έρθουν όλα τα εργοστάσια εδώ», ανέφερε στην «Πράσινη Ασπίδα» ο κοινοτάρχης της Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά.

Δύσκολη η κατανόηση της μελέτης – Τεράστια ρίσκα σε περίπτωση ατυχήματος

Εξάλλου κατά την παρουσίαση της Στρατηγικής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας Ευρύτερης περιοχής Καλαβασού, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις. «Το 2012 το Τμήμα Περιβάλλοντος δέχθηκε χωρίς να εξετάσει οποιαδήποτε μελέτη, την επέκταση της Ζώνης Βαριάς Βιομηχανίας. Πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλα τα σχόλια, απόψεις και θέσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης Βασιλικού», τόνισε εκείνη τη μέρα, ενώ παρατήρησε ότι είναι αρκετά δύσκολη η κατανόηση της μελέτης, ακόμα και από άτομα τα οποία έχουν σχέση με το αντικείμενο. Διερωτήθηκε πως οι κοινότητες της περιοχής θα καταφέρουν να την κατανοήσουν και να τοποθετηθούν.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συγκέντρωση όλων των εγκαταστάσεων σε μία μόνο περιοχή και θεωρεί ότι θα έπρεπε να εξευρεθούν περισσότερες περιοχές και να γίνει διασπορά των βιομηχανιών. «Σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος λόγω του ότι είμαστε νησί, θα καταστραφεί η οικονομία της χώρας και θα επηρεαστεί σημαντικά το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της περιοχής», ανάφερε. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για εκπόνηση μελέτης Risk Management για όλη την περιοχή.

Share this post