Επιστροφή στην ΚΑΝΝΑΒΗ – Το κράτος 10 χρόνια σε παρανομία!

kannavi

Επιστροφή στην ΚΑΝΝΑΒΗ – Το κράτος 10 χρόνια σε παρανομία!

kannavi

Τον δρόμο για την καλλιέργεια ενός παρεξηγημένου φυτού, της κλωστικής κάνναβης, ανακοίνωσε διά του στόματος του Υπουργού Γεωργίας ότι επιθυμεί να ανοίξει η κυβέρνηση με τροποποίηση του ”Περι ναρκωτικών νόμου”. Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Ευδόκα, θεραπευτή και εκπρόσωπο τριών κυπριακών οργανώσεων φίλων την κάνναβης, το κράτος μας βρίσκεται σε παρανομία εδώ και δέκα χρόνια, αφού βρίσκεται σε παραβίαση διεθνών συνθηκών που διέπουν τη σχέση του με την ΕΕ.

Ο κ. Ευδόκας μιλά στην «ΠΑ» για τα θετικά τα οποία θα μπορούσε να έχει η κοινωνία μας από την παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, η οποία, τονίζει, καλλιεργείτο στο νησί μας για χιλιάδες χρόνια. Ήδη υπάρχει στις μέρες μας το παράδειγμα άλλων χωρών που παράγουν πάνω από 25.000 βιομηχανικά προϊόντα από την κλωστική κάνναβη. Ένα ανθεκτικότατο στις ασθενείες φυτό, που όπως αναφέρει ο κ. Ευδόκας, μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς ιδιαίτερες γνώσης γεωπονικής.

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

κ. Ευδόκα, καταρχάς μιλήστε μας για την καλλιέργεια και αξιοποίηση της κλωστικής κάνναβης στο εξωτερικό.

Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή προϊόντων από κλωστική κάνναβη στον κόσμο. Ουδέποτε πέρασε τη φάση απαγόρευσης της κλωστικής κάνναβης και θεμελίωσε τη σύγχρονη της οικονομία στην παραγωγή προϊόντων από αυτή. Παράγονται πάνω από 25.000 βιομηχανικά προϊόντα από την κλωστική κάνναβη. Και αυτά συμπεριλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα ειδών, όπως υφάσματα, σχοινιά, κλωστές, ρούχα, κουρτίνες, παπούτσια, καπέλα, ομπρέλες, τέντες, το καναβάτσο της ζωγραφικής – το λέμε ”καμβάς” από τη λέξη ”κάνναβις”, τα ρούχα τα καννάβια και τα παπούτσια τα καννάβια. Παράγονται δομικά υλικά, δηλαδή τούβλα για κτίσιμο, αφού οι ίνες του φυτού αναπλάθονται με το χώμα και με μια μορφή τσιμέντου και μια πιο ισχυρή μορφή της γλιστρίδας που έχουμε στην Κύπρο. Παράγονται επίσης μπογιές και έλαια διαφόρων τύπων. Υπάρχουν έλαια που χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική, έλαια που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, έλαια που χρησιμοποιούνται για λίπανση και για καύση – η μηχανή diesel παρήχθηκε για να καίει το λάδι της κάνναβης, και μετέπειτα μεταποιήθηκε για να καίει ορυκτά έλαια. Αυτή είναι η Κίνα, που δεν την απαγόρευσε και έκανε αρκετή διαπλάτυνση της εφαρμογής της κάνναβης και έχουμε όπως είπαμε 25.000 προϊόντα.

Στις ΗΠΑ, πέρασε μια απαγόρευση στη δεκαετία του ’30. Μετά, όταν εισήλθαν οι ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αντιληφθήκαν ότι είχαν κάνει τεράστιο λάθος, διότι ξερίζωσαν τη βιομηχανική βάση της τοπικής παραγωγής, γι’ αυτό ξεκίνησαν μια τεράστια εκστρατεία ”πατριωτικής κάνναβης”, επιχορήγησαν την καλλιέργεια στους γεωργούς και άρχισαν να παράγουν όλα αυτά που ανέφερα προ ολίγου για την προσπάθεια του πολέμου. Όταν έληξε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος επανήλθε στην απαγόρευση η βιομηχανική κάνναβη και τώρα περνούμε μια δεύτερη φάση, όπου αρχίζουν σιγά-σιγά να χαλαρώνουν να μέτρα δίωξης σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Έχουμε δύο πολιτείες όπου είναι τελείως νόμιμη η χρήση της κάνναβης, αρχίζοντας από την αρχή του χρόνου φέτος, στην πολιτεία του Κολοράντο και την πολιτεία της Ουάσινγκτον. Σε αυτές τις πολιτείες τώρα είναι ελεύθερη η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, η αξιοποίησή της, η επεξεργασία της σε διάφορα επίπεδα. Ήδη άρχισαν οι πολιτείες να φορολογούν το προϊόν, να το αξιοποιούν και να αναδομούν τη βιομηχανική τους βάση με βάση το προϊόν.

Στην Ευρώπη, που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς, από την ίδρυση της ΕΕ, της επίσημης ομοσπονδιακής δομής, ας πούμε, της Ευρώπης, η κλωστική κάνναβη θεωρείται ως απαραίτητο μέσο των απαραίτητων προϊόντων της παραγωγής, γι’ αυτό συμφώνησαν τα κράτη-μέλη ότι δεν θα ξεριζώσουν την κλωστική κάνναβη ποτέ. Και αναγκάσαν με διεθνείς συμφωνίες όλες τις χώρες που ενταχθήκαν στην ΕΕ, όπως η Κύπρος, να υπογράψουν συμφωνίες που να λένε ότι όταν ένα κράτος γίνεται κράτος-μέλος της ΕΕ, όχι μόνο θα ανέχεται την παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, αλλά θα την επιχορηγεί, δηλαδή θα πρέπει να δίνει το κράτος δωρεάν σπόρους στους γεωργούς, κάποιες επιλεγμένες ποικιλίες-καλλιέργειες, και να δίνει την υποστηρικτική υποδομή στους γεωργούς, δηλαδή να τους παρέχει γεωπόνους που θα τους συμβουλεύουν πώς θα φροντίζουν  τις καλλιέργειες, να δίνει τα τεχνικά μέσα, όπως για παράδειγμα κάποια λιπάσματα. Η Κύπρος υπέγραψε αυτές τις συμφωνίες.

Επίσης αυτή τη στιγμή κάποια κράτη εντός της ΕΕ έχουν υποχρέωση να αγοράζουν το προϊόν από τους γεωργούς-πολίτες τους και αναλαμβάνουν τα ίδια τη διευθέτηση για το πού θα πάει για επεξεργασία, σε ποιο βαθμό θα γίνει η επεξεργασία, αν θα γίνει εξαγωγή  κτλ.

Το κράτος βρίσκεται σε παρανομία

Πρόσφατα ακούσαμε την εξαγγελία του Υπουργού Γεωργίας για αποποινικοποίηση και αξιοποίηση της κλωστικής κάνναβης στην Κύπρο. Εσείς πώς βλέπετε γενικά την κυβερνητική προσπάθεια;

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ιθύνοντες φοβήθηκαν, διότι η αλήθεια για την κάνναβη έχει βγει έξω στα ΜΜΕ, και τα μέσα τα συμβατικά και τα εναλλακτικά, ιδίως στο διαδίκτυο, και ενώ κρατούσαν μυστικό αυτό το θέμα για δέκα χρόνια, ότι δηλαδή υπογράφτηκαν συμφωνίες που υποχρεώνουν την κυπριακό κράτος να χορηγεί και να βοηθά την καλλιέργεια κάνναβης, τώρα ξαφνικά, επειδή πιέζει ο κόσμος, οι ιθύνοντες ανταποκρίνονται ή κάνουν δηλώσεις ώστε να μοιάζει ότι ανταποκρίνονται. Οπότε επιτρέψετέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου για πραγματική πολιτική βούληση.

Πριν από περίπου δυόμιση μήνες πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε αυτή την εκδήλωση ήταν παρών αντιπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, ο κ. Κλεάνθης Συκάς, ο οποίος είχε μιλήσει για το θέμα. Ο κ. Συκάς είπε ανοιχτά ότι το κράτος μας βρίσκεται σε παρανομία, βρίσκεται σε παραβίαση των διεθνών συνθηκών που διέπουν τη σχέση μας με την ΕΕ, και εκθείασε όλα τα θετικά τα οποία θα μπορούσε να έχει η κοινωνία μας από την παραγωγή της κάνναβης, μίλησε για χιλιάδες εκτάρια, μίλησε για χιλιάδες κιλά παραγωγής και τι μπορεί να παραχθεί. Πάρα πολύ καλή η παρουσίασή του, πράγμα που καταδεικνύει ότι το Υπουργείο Γεωργίας κατέχει ήδη τη βάση γνώσης που χρειάζεται για το θέμα, δηλαδή κάποιοι μέσα στο Υπουργείο Είναι ήδη έτοιμοι γνωσιολογικά. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά, όπως και το ότι το ίδιο το κράτος αναγνωρίζει ότι βρίσκεται σε παρανομία για αυτό το θέμα.

Επίσης στην ίδια παρουσίαση που εμφανίστηκε ο κ. Συκάς εμφανίστηκε και αντιπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας, η κα Θεανώ Μαυρομουστάκη, η οποία επιβεβαίωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε παράβαση των διεθνών κανόνων – προσοχή, το ακούμε αυτό από την Ανώτατη νομική αρχή του κράτους!

Εδώ θα ήθελα να ανοίξω και μια παρένθεση και να σας πως ότι ένα μέλος της κοινότητας των φίλων της κάνναβης, που είναι δικηγόρος, έχει κινήσει αγωγή στη Δημοκρατία για το δικαίωμα της να χρησιμοποιεί την κάνναβη. Η ενάγουσα έχει κινήσει αγωγή για όλο το φάσμα χρήσεων της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης και της κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης, διότι είναι το δικαίωμα του καθενός να έχει οποιαδήποτε σχέση θέλει με αυτό το φυτό. Και σαφώς θα ”χάσει” η Δημοκρατία, αν όχι πάνω σε όλο το φάσμα των σημείων της δίκης, ενδεχομένως πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή. Πιέζει ο κόσμος και ο Τύπος. Επίσης μέσα στα κόμματα γίνεται αναμόχλευση.

Πρόθεση κωλυσιεργίας

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, εσείς γιατί έχετε αμφιβολίες για πραγματική πολιτική βούληση;

Πιέστηκε τόσο πολύ το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ”Ναι συμφωνούμε να γίνει τροποποίηση του νόμου, έτσι ώστε η κλωστική κάνναβη να εξαιρείται από τον Περι ναρκωτικών νόμο και να παράγεται ελεύθερα”. Αλλά τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Σημαίνει ότι θα πάει μια πρόταση νόμου στη Βουλή κάποτε, δεν ξέρουμε πότε. Δεν ξέρουμε ποιος θα την καταθέσει, ποιο είναι το αρμόδιο όργανο, ποιος κρατικός λειτουργός θα επωμιστεί την ευθύνη να πάρει αυτή την πρωτοβουλία και να πάει στη Βουλή και να μιλήσει με τους βουλευτές και να τους πείσει μέσα στο καθεστώς παραπληροφόρησης και άγνοιας που επικρατεί. Ποιος θα καταφέρει να πείσει τους βουλευτές ότι θα πρέπει να τροποποιήσουν το νόμο για αυτό τον σκοπό; Οπότε μπαίνει ένα τεράστιο ερωτηματικό, που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει πρόθεση να καθησυχάσουν τον κόσμο, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει μπροστά η αξιοποίηση της κλωστικής κάνναβης.

Επίσης να προσθέσω ότι στις πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι το Τμήμα Γεωργίας προτίθεται να κάνει κλιματολογικές έρευνες για να δει αν ευδοκιμεί η κλωστική κάνναβη στην Κύπρο, το οποίο είναι παράλογη σκέψη. Η Κύπρος για δύο χιλιάδες χρόνια, μέχρι το 1940-50, όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες ξερίζωσαν την κάνναβη δια της βίας, παρήγαγε κάνναβη για όλες τις ανάγκες που μπορούσε η τοπική τεχνολογία να ικανοποιήσει. Είχαν ρούχα, σχοινιά, λάδια και τροφές, τα οποία παρήγαγε η κάθε κοινότητα στον τόπο της. Έχουμε δύο χωριά με αυτό το όνομα: τα Καννάβια στην επαρχία Λευκωσίας και την Κανναβιού στην Πάφο, που και το όνομά τους και μόνο λέει κάτι, δεν λέει ότι πήγαν οι καημένοι οι χωρικοί στο Άμστερνταμ και είπαν ”Ω τι ωραία, ήπια τούν’το πράμαν τζιαι ζαλίστηκα τζιαι ε να πάω σπίτι να αλλάξω το όνομαν του χωρκού μου”. Δηλαδή οι ονομασίες μαρτυρούν την ιστορία του τόπου, που είναι δεμένος με αυτό το φυτό. Συνεπώς οι προτάσεις του κ. Υπουργού, ότι τάχα θα γίνουν κλιματολογικές έρευνες, δείχνουν και μια προαίρεση να καθυστερήσουν, να κωλυσιεργήσουν.

Είναι και το ζήτημα της δημιουργίας μηχανισμού ελέγχου, που να επιβεβαιώνει ότι ο γεωργός είναι κλωστική κάνναβη που παράγει και όχι την άλλη μορφή.

Μιλούν άδικα όταν λένε τάχα ότι το πρόβλημα μας είναι η απουσία αυτού του μηχανισμού. Για αυτό το θέμα οι οργανώσεις φίλων της κάνναβης απαντάμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν τρεις απλοί μέθοδοι με τις οποίες μπορούν να γίνονται άμεσα και επί τόπου επιθεωρήσεις. Η πιο απλή μέθοδος είναι να παρατηράς πώς έχουν τοποθετηθεί τα φυτά. Οι δύο κύριες μορφές κάνναβης, η κλωστική και η ψυχοδραστική -φαρμακευτική, χρειάζονται διαφορετική μορφή καλλιέργειας. Είναι το ίδιο φυτό, αλλά την ψυχοδραστική κάνναβη την φυτεύεις πυκνά-πυκνά. Η κλωστική κάνναβη φυτεύεται αραιά και στοιχισμένη. Δεύτερον, είναι πολύ εύκολο να κόψεις ένα φύλλο, να το ξεράνεις για μισή ώρα ή τρεις ώρες, να το καπνίσεις και να δεις αν έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες και τρίτον στα συνεργεία του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων υπάρχουν διάφορα μηχανήματα, τα οποία ανιχνεύουν μορφές ουσιών. Δηλαδή οι μηχανοσμοί ελέγχου υπάρχουν. Άρα είναι μια προσποίηση το να λένε ”πρέπει να διαπιστώσουμε εάν το κλίμα μας είναι καλό”, ”πρέπει να δούμε αν υπάρχει μηχανισμός επιβεβαίωσης της μορφής κάνναβης” κτλ. Οπότε εμείς λέμε είναι θετικά μεν τα βήματα, αλλά διακρίνουμε και πρόθεση κωλυσιεργίας.

Ένα ”εύκολο” φυτό

Πόσο εύκολη υπόθεση είναι η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης;

Χωρίς υψηλή τεχνολογία και χωρίς ιδιαίτερες γνώσης γεωπονικής ο λαός μας καλλιεργούσε αυτό το φυτό για χιλιάδες χρόνια. Ακόμη και να μην υπάρχουν ιδιαίτερες γνώσεις είναι πάρα πολύ ”εύκολο” φυτο. Ξεφυτρώνει όπως τη μολόχα ή την τσουκνίδα παντού, όπου πέσει σπόρος. Δεν χρειάζεται καθόλου φροντίδα. Περιέχει φυσικά παρασιτοκτόνα, έτσι πολύ δύσκολα προσβάλλεται από έντομα ή άλλα παράσιτα. Προστατεύει τον εαυτό του αυτό το φυτό. Όταν μεγαλώσει αρκετά μπορεί να γίνει 2-3 μέτρα, σαν δέντρο. Ήδη οι γεωπόνοι στην Κύπρο γνωρίζουν πολλά, υπάρχει μια μεγάλη βάση δεδομένων γνώσης για το πώς να γίνουν οι καλλιέργειες σωστά.

Καταληκτικά καθησυχάζοντας κάποιους που ανησυχούν τι θα τους λέγατε;

Μπορούμε σε δύο επίπεδα να απευθυνθούμε στις ανησυχίες του κόσμου. Αν δοθεί η άδεια για καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, η κλωστική κάνναβη δεν περιέχει καθόλου ουσίες μέσα που επιδρούν στην ψυχολογία μας, δηλαδή δεν υπάρχει τρόπος να καπνίσεις, ας πούμε, τον καμβά και να σου αλλάξει την ψυχολογία σου με οποιοδήποτε τρόπο. Αλλά ακόμη και αν νομιμοποιηθεί ή αποποινικοποιηθεί σε ευρύ τρόπο η κάνναβη όλων των ειδών, μιλάμε για ένα φυτό το οποίο δεν είναι ναρκωτικό, δεν είναι τοξικό, δεν οδηγεί σε ναρκωτικά, δεν προκαλεί εξαρτήσεις, είναι θεραπευτικό, διότι η ορθή χρήση του μάλιστα βοηθά να κάνουμε απεξάρτηση από άλλες ουσίες. Έχει αξία σε πάνω από 250 ασθένειες, μιλάμε για ένα φυτό το οποίο όταν χρησιμοποιείς ορθά έχει τεράστια οφέλη. Η Κύπρος θα μπορούσε να παράγει αυτό το φυτό και να το εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο για φαρμακευτικούς σκοπούς, χωρίς να υπάρχει καθόλου πρόβλημα.

Τώρα αν νομιμοποιηθεί ή ελευθεροποιηθεί κυρίως η χρήση της κάνναβης στην Κύπρο, χρειαζόμαστε παιδεία, οι ανθρώποι χρειάζονται να ενημερωθούν. Όπως εξηγείται η διαφορά μεταξύ ορθής χρήσης και κακής χρήσης για το αλκοόλ και το τσιγάρο, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με την κάνναβη, η οποία παρόλο που είναι αβλαβής ουσία, θα ήταν καλό να υπάρχουν τρόποι να εκπαιδευτεί η νεολαία, να ξέρει τη διαφορά μεταξύ ορθής χρήσης και κατάχρησης. Αυτά είναι εύκολο να θεμελιωθούν μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, μέσα στις οικογένειες μας, μέσα από τα ΜΜΕ, αλλά πρέπει να υπάρχει απόφαση, πολιτική βούληση. 

Share this post