Ισημερινός: Στο… πιάτο κινεζικών πολυεθνικών ο Αμαζόνιος

amazonios

Ισημερινός: Στο… πιάτο κινεζικών πολυεθνικών ο Αμαζόνιος

amazonios

Σάλος έχει ξεσπάσει σε αυτόχθονες πληθυσμούς στο δυτικό τμήμα του Ισημερινού μετά την είδηση πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει πωλητήριο σε τεράστιες δασικές εκτάσεις, οι οποίες και θα παραχωρηθούν σε κινεζικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς για την έρευνα, τον εντοπισμό και την εξόρυξη «μαύρου» χρυσού.


Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «the guardian», το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ένας νέος γύρος συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και Κινέζους επιχειρηματίες. Νωρίτερα, παρόμοιες επαφές είχαν γίνει στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο, στο Χιούστον των Η.Π.Α. και στο Παρίσι, πόλεις όπου έκαναν την εμφάνισή τους και διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες καθώς και ομάδες αυτοχθόνων, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.


Ανάμεσα στις εταιρείες που διεκδικούν τα «φιλέτα» είναι οι «China Petrochemical» και «China National Offshore Oil», με τον πρέσβη του Ισημερινού στην Κίνα να ανακοινώνει τη Δευτέρα πως στόχος της χώρας του είναι η «εγκαθίδρυση μιας σχέσης αμοιβαίων συμφερόντων με το Πεκίνο». Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Amazon Watch» επτά αυτόχθονες φυλές απειλούνται άμεσα από τις δραστηριότητες των εταιρειών αυτών σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις πιο «παρθένες» του Αμαζονίου.

«Το μόνο που ζητάμε από τις κρατικές και ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρείες όλου του κόσμου είναι να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών. Οι δραστηριότητες για την ανεύρεση πετρελαίου παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα επτά αυτοχθόνων φυλών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση ομάδας ιθαγενών του Ισημερινού, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα το περασμένο φθινόπωρο.

Share this post