Η αξία του δέντρου και του δάσους

Dasos-1

Η αξία του δέντρου και του δάσους

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Πρώτα απ’ όλα μας προσφέρουν οξυγόνο!
 
Dasos-1Ο Υπουργός Γεωργίας μας μίλησε για την σημασία των δέντρων όσον αφορά την υγεία και τη ποιότητα ζωή των ανθρώπων.
 
Την αξία των δέντρων και των δασών στη ζωή του ανθρώπου και τη μεγάλη σημασία τους ως κύριο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος που συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, αλλά και την πολιτιστική παράδοση, εξήρε πρόσφατα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης, σε χαιρετισμό του στη Γιορτή του Δέντρου στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λακατάμεια.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε πως τα δάση «κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία στη ζωή μας», ενώ οι περιβαλλοντικές τους λειτουργίες είναι αναρίθμητες και πολύτιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, αλλά και για την οικολογική ισορροπία και σταθερότητα του πλανήτη. «Τα δάση προσφέρουν εργασία και εισόδημα στον άνθρωπο, παράγουν σημαντικές ποσότητες ξύλου και βιομάζας, καθώς και ποικιλία δασικών προϊόντων που αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας», επεσήμανε, σημειώνοντας πως τεράστια και με ανυπολόγιστη αξία είναι η προσφορά των δασών σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η αναψυχή, η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και η παραγωγή άριστης ποιότητας νερού. Ανέφερε, ωστόσο, πως δυστυχώς ακόμη και σήμερα τα δάση σε πολλά σημεία του πλανήτη γίνονται αντικείμενο αλόγιστης εκμετάλλευσης, καταπόνησης και καταστροφής, καθώς καταγράφεται σε όλο τον πλανήτη κάθε ημέρα απώλεια δασικών εκτάσεων που ανέρχεται στα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
 
Ο Υπουργός Γεωργίας εξήρε ακολούθως το σημαντικό έργο που επιτελεί για την κοινωνία το Τμήμα Δασών, «όχι μόνο στη διαχείριση και την ανάπτυξη των δασών μας, αλλά και στον τομέα της πρόληψης, της ανίχνευσης και της άμεσης καταστολής των πυρκαγιών», γεγονός που, όπως είπε, οδήγησε την Κύπρο σε αξιοζήλευτα επίπεδα μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Υπενθύμισε ότι σημαντικό μέρος των κρατικών δασών της Κύπρου έχουν κηρυχθεί προστατευόμενες περιοχές, ενώ παράλληλα λειτουργούν δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και έχει προχωρήσει η δρομολόγηση της δημιουργίας ακόμη δύο, ένα στο Κάβο Γκρέκο, που ήδη κατασκευάζεται, και άλλο ένα στις Αλυκές Λάρνακας.
 
Επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή που πλήττει τον πλανήτη και είναι έντονα αισθητή και στην Κύπρο με την ανομβρία, την ξηρασία, τη λειψυδρία και τους κινδύνους της απερήμωσης, απειλεί και τα δασικά οικοσυστήματα της Κύπρου και ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την πρόκληση και την επέκταση των πυρκαγιών, διαβεβαίωσε πως το κράτος και η κοινωνία είναι οργανωμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. «Τα δάση και το περιβάλλον ανήκουν σε όλους μας σαν δικαίωμα και σαν ευθύνη. Σαν Κυβέρνηση εφαρμόζουμε μιαν ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Κάθε ημέρα κάνουμε βήματα μπροστά. Προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε να παραδώσουμε στη νέα γενιά ένα νησί ενωμένο και ελεύθερο, ένα νησί πράσινο της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού», σημείωσε και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η νέα γενιά σε αυτήν την προσπάθεια.
 

Share this post