Εκδήλωση της Πράσινης Ασπίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

027

Εκδήλωση της Πράσινης Ασπίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Εκδήλωση της Πράσινης Ασπίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

027

Με μεγάλη επιτυχία τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ το Σάββατο 9 Ιουνίου στο ΑDVENTURE MOUNTAIN PARK στην Κυπερούντα. Εκεί παρευρέθηκαν από διάφορα μέρη της Κύπρου μέλη και υποστηρικτές του κινήματος για να τιμήσουν έναν από τους πιο σημαντικούς περιβαλλοντικούς θεσμούς ανά την υφήλιο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, στον οποίον η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ επέδωσε τιμητική πλακέτα ως ένδειξη εκτίμησης για το μέχρι στιγμής έργο που έχει επιτελέσει. Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κοινοτάρχης Κυπερούντας, κ. Γεώργιος Παναγιώτου, κοινοτάρχες των γύρω κοινοτήτων, αντιπρόσωποι φορέων και οργανώσεων . Το γεγονός περιλάμβανε ομιλίες, ανταλλαγή απόψεων γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα και γεύμα.

 
107
Σοφοκλής Αλετράρης: «καλή δύναμη για συνέχιση στο ανιδιοτελές έργο σας»
Στην ομιλία του ο κ. Αλετράρης τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν ως ξεχωριστό και αγνό σκοπό την προώθηση και ανταλλαγή μηνυμάτων προς όλους και ειδικότερα στους νέους και τα παιδιά για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Κάνοντας αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα επεσήμανε ότι η ουσιαστική επίλυσή τους βασίζεται στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί αναφορικά με τη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η επιτακτική ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια προτεραιότητα με σημασία ίδια με αυτή της οικονομικής ανάπτυξης.
«Προς αυτή την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της προαγωγής των ανθρώπινων αξιών και της διασφάλισης καλών και σωστών συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη κινούνται οι δράσεις της Πράσινης Ασπίδας. Ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ο οποίος στηρίζεται και προωθεί το έργο του μέσα από την ευγενή προσφορά των εθελοντών», πρόσθεσε ο κ. Αλετράρης, για να αναφερθεί ευρύτερα στο έργο που επιτελεί η Πράσινη Ασπίδα και στην αξία του εθελοντισμού, που μέσα από αυτόν, συνέχισε ο ίδιος, προβάλλονται οι αξίες ενός λαού, το πνεύμα, ο πολιτισμός και καλλιεργούνται δεξιότητες.
Τέλος ο Υπουργός αφού συνεχάρει τα μέλη και τους υποστηρικτές της Πράσινης Ασπίδας, τόσο για την εκδήλωση όσο και για τη γενικότερη δράση τους, τους ευχήθηκε καλή δύναμη για συνέχιση στο ανιδιοτελές έργο που ξεκίνησε από το 1999. 
Γεώργιος Παναγιώτου: «η περιοχή βρίσκεται εκτός του αναπτυξιακού χάρτη της Κύπρου»
Με παράκληση για κοινή συστράτευση ξεκίνησε το λόγο του ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κυπερούντας κ. Γεώργιος Παναγιώτου, με απώτερο σκοπό την επιβίωση της Κυπερούντας και της ευρύτερης περιοχής της Πιτσιλιάς, τονίζοντας ότι μετά λύπης του ακόμη και σήμερα η περιοχή βρίσκεται εκτός του αναπτυξιακού χάρτη της Κύπρου.
Ο κ. Παναγιώτου μίλησε για την ανάγκη αποκέντρωσης υπηρεσιών, τη δημιουργία οδικών έργων, τη μέριμνα για αγροτουρισμό και τη στήριξη της γεωργίας, ενώ έγειρε το ζήτημα για τη δημιουργία στην κοινότητα γενικού νοσοκομείου, μια και ως γνωστόν η Κυπερούντα είναι ακόμη και διεθνώς γνωστή για το εξαίρετό της κλίμα. «Κάποιοι φίλοι από εσάς αναγνωρίσαν ότι εδώ έπρεπενα βρίσκεται ίσως το καλύτερο γενικό νοσοκομείο της Κύπρου. Όχι γιατί είναι η Κυπερούντα ή η συγκεκριμένη περιοχή, αλλά η ποιότητα του κλίματος. Οι ξένοι το αναγνωρίσαν, έκτισαν το σανατόριο πριν 70 χρόνια, ενώ ακόμη και τελευταίως παιδιά έρχονται από τη Ρωσία και μας παρακαλούν να οργανωθούμε, να δημιουργήσουμε ένα νοσοκομείο για να μπορούν και οι ξένοι να εκμεταλλευτούν το κλίμα της περιοχής, συμμετέχοντας σε ιατρικό τουρισμό», τόνισε ο κ. Παναγιώτου.  
«Δυστυχώς δεν ξέρω γιατί τόσα χρόνια οι περιοχές μας είναι παραμελημένες, ενώ αντιθέτως δεν θα έπρεπε να υπάρχει αστυφιλία σε αυτές τις περιοχές. Πριν από 40 περίπου χρόνια το σχολείο μας είχε 360 μαθητές και με λύπη λέω τώρα ότι φοιτούν μόνο 96. Το 30% της φρουτοκαλλιέργειας της Κύπρου προέρχεται από την Κυπερούντα. Σιγά-σιγά όμως τα περισσότερα περιβόλια μένουν αναξιοποίητα, εγκαταλείπονται», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου.

Κυριάκος Αντρέου: «οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πράσινης Ασπίδας, κ. Κυριάκος Ανδρέου, υπογράμμισε τόσο τη σημασία της Ημέρας Περιβάλλοντος όσο και την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των κοινοτήτων της υπαίθρου από την πολιτεία. Ειδικά για την κοινότητα Κυπερούντας εξέφρασε τη σύμφωνο γνώμη του για την ιδέα δημιουργίας ενός γενικού νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι σε άλλες γειτονικές μας χώρες, όπως το Ισραήλ, ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, το Πανάσα, βρίσκεται μέσα στην καρδιά της φύσης. Τέλος ευχαρίστησε όλους τόσο για την προθυμία τους να παρευρεθούν στην εκδήλωση όσο και για τη συνεχή τους στήριξη στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι αγώνες του κινήματος δεν σταματούν ποτέ.

Share this post