ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ: ΙΠΠΑΣΙΑ

DSC04439

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ: ΙΠΠΑΣΙΑ

 

DSC04439

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ SANTA MARINA RETREAT στην Παρεκκλησιά 

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου 

Κύριε Ονουφρίου, γιατί αξίζει τον κόπο να ασχολειθεί κανείς με την ιππασία;

Καταρχάς να πούμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος συστείνει την επαφή με το άλογο για παιδιά με αυτισμό ή με ειδικές ικανότητες. Γενικότερα η ιππασία προωθεί την αυτοπεποίθηση και τη γυμναστική, ενώ όσον αφορά τα παιδιά, τα βοηθά να δημιουργήσουν το σωστό ανάστημα. Είναι ένας ευχάριστο χόμπυ, δεν είναι απαραίτητο να την πάρεις σαν αθλητισμό. Επίσης εγώ πιστεύω ότι η επαφή με οποιοδήποτε ζώο εμπλουτίζει τον άνθρωπο, επειδή όταν χάνουμε επαφή με τη φύση τότε χάνουμε και την ανθρωπιά μας. Και βλέπεις, ο κόσμος τώρα δεν είναι τόσο μέσα στη φύση, έτσι ο ”ο λόγος του ανθρώπου εν περπατά πια”, γι’ αυτό η ιππασία είναι ένας τέλειος τρόπος να κάνεις περιήγηση στη φύση και να βρεις την ανθρωπιά σου.

Πόσα μαθήματα χρειάζονται για να μάθει κανείς να ιππεύει;

Με πέντε μαθήματα μπορείς να μάθεις να ιππεύεις. Αν τρέμεις, όμως, όπως το φύλλο σίγουρα θα χρειαστείς κάποια μαθήματα επιπλέον (γέλια).

Εσείς πόσα χρόνια ασχολείστε με την ιππασία;

Εγώ ιππεύω από νεαρή ηλικία. Την περιοχή αυτή την έχω γυρίσει με τον πατέρα μου ”παθκιά – παθκιά” και για 6-7 ώρες χανόμασταν με τα άλογα στο δάσος. Εχουμε σχολή ιππασίας στην Κύπρο από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Θα θέλατε να αναφερθείτε στη σχέση του αναβάτη με το άλογο;

Βεβαίως, να σας πω. Το άλογο έχει διαίσθηση σε μεγάλο βαθμό, που δεν εξηγήθηκε ακόμη επιστημονικά. Αυτή η διάισθηση συμβάλει σημαντικά στην ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει το άλογο με τον αναβάτη.

Μπορείτε να θυμηθείτε κάποιο αξέχαστο περιστατικό με το άλογο;

Να σου πω ένα ωραίο περιστατικό. Κάτω στην παραλία, στην τοποθεσία του ELIAS BEACH HOTEL, το οποίο είναι της ιδιοκτησίας της οικογένειας μου, πριν να οικοδομηθεί το ξενοδοχείο, είχαμε εκεί το εξοχικό σπίτι της οικογένειας. Μια φορά έφυγε ένας ταύρος από τον περιφραγμένο χώρο που βρισκόταν και καθώς ήμασταν πάνω στα άλογα μπήκε ο ταύρος μέσα στο κτήμα μας. Εγώ ήμουν πάνω στο άλογο και ο ταύρος με έτρεχε από πίσω, και η Αφροδίτη – ήταν το όνομα του αλόγου – τον κλωτσούσε, δηλαδή έδιναν και τα δύο ζώα μάχη. Ευτυχώς δεν έπεσα κάτω και δεν έπαθα τίποτα. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία.

Να σου πω ακόμη μια εμπειρία. Όπως σου είπα, πηγαίναμε με τον πατέρα μου βόλτες με τα άλογα στα γύρω χωριά. Όταν επιστρέφαμε, ερχόμασταν πίσω . Εκείνος είχε ασφαλώς μεγάλο άλογο, ενώ εγώ ήμουν 10 χρονών περίπου, και είχα μικρότερο. Ε το δικό μου πού να τρέξει. Ξαφνικά, όπως τρέχαμε, βλέπω το άλογο μου να προηγείται. Όταν ήρθαμε πίσω είπα περηφανευόμενος στον πατέρα μου ”είδες που σε προσπέρασα;” κι αυτός γελούσε. Του λέω γιατί γελάς; Μου λέει την ώρα που ήσουν δίπλα μου ”εγύρισα του έναν κουρπάτσιν του αλόγου τζιαι ‘χάθηκεν”. Έτσι αστεία αρέσουν στον πατέρα μου και ήταν πράγματι κι αυτή μία αξέχαστη εμπειρία.

Τί σας ώθησε να δημιουργήσε αυτό το πάρκο;

Ο χώρος μου προσφέρεται κυρίως για τα παιδιά της γενιάς του ”play station”. Γι’ αυτά τα παιδιά που απαβλακώθηκαν στα κομπιούτερ, και γενικά μέσα στο σπίτι. Θυμούμαι καιρούς που παίζαμε στα χωράφια και τα δεντρόσπιτα. Τώρα δυστυχώς τα παιδιά δεν έχουν αυτή την εμπειρία της φύσης, επειδή και οι δύο γονείς δουλεύουν. Έχουμε τρομερές επαγγελματικές υποχρεώσεις όλοι μας σήμερα και έτσι ήθελα να δημιουργήσω ένα καταφύγιο, κάπου να ξεφύγεις πνευματικά, να έρθεις σε ανοιχτό χώρο. Είναι 300 σκάλες το κτήμα, συμπεριλαμβάνει ένα παλιό μεταλλείο, φυσική λίμνη με ιαπωνέζικα ψάρια, πετρώματα που υπάρχουν για κάποιον που ενδιαφέρεται να τα δει και το ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, την οποία αναπαλαίωσε η οικογένειά μου μαζί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ποιες δραστηριότητες προσφέρονται εδώ;

Εδώ μια οικογένεια, μια εταιρεία, μια παρέα ή ένα ζευγάρι να χαλαρώσει για μία ώρα ή μια ολόκληρη μέρα κάνοντας διάφορες δραστηριότητες, όπως στον εναέριο στίβο μάχης και άλλες ομαδικές δραστηριότητες, όπως το λαβύρινθο του Μινώταυρου. Προσφέρεται ιππασία, τοξοβολία, αναρρίχηση και γκολφ. Επίσης παιδιά ηλικίας 7-14 χρονών μπορούν να έρθουν και να συμμετάσχουν στο πόνυ – κλαμπ. Είναι κλαμπ για να μάθουν όχι μόνο να ιππεύουν, αλλά και να μάθουν τη σωστή φροντίδα του πόνυ Γενικά είναι ένας χώρος όπου μπορείς να ξεφύγεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το SANTA MARINA RETREAT στο www.santamarinaretreat.com

 

DSC04439

DSC04444

DSC04452

DSC04453

DSC04454

DSC04457

 

Share this post