Δήμαρχος Σωτήρας: Αναμορφώνεται η παραλία της Αγίας Θέκλας

Δήμαρχος Σωτήρας: Αναμορφώνεται η παραλία της Αγίας Θέκλας

 

Ο δήμος Σωτήρας έγινε πρόσφατα περισσότερο γνωστός όταν κατάφερε να κατοχυρώσει το κολοκάσι και τις πούλλες. Ωστόσο, το δήμο το γνωρίζουν και εκατοντάδες ξένα ζευγάρια. Σύμφωνα με το δήμαρχο Σωτήρας, Γεώργος Τάκκας, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα μας, είναι ο πρώτος δήμος που ξεκίνησε να προωθεί την τέλεση πολιτικών γάμων στις παραλίες με τα ανάλογα οφέλη που αυτό συνεπάγεται, αφού η σημερινή μόδα είναι οι παραλιακοί γάμοι. Κάθε χρόνο τελούνται πέραν των 200 πολιτικών γάμων. Επίσης, στην περιοχή της Σωτήρας υπάρχει αυτή την περίοδο μεγάλη κινητικότητα από επενδυτές για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στην Αγία Θέκλα, ενώ στα άμεσα σχέδια του δήμου είναι και η δημιουργία τεχνητής γέφυρας που θα ενώνει την παραλία με το νησάκι

ΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΦΩΤΟ2

Μιλήστε μας λίγο για τις αναπτύξεις στην περιοχή της Σωτήρας, αφού είναι μια περίοδος που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές.

 

Είναι πραγματικότητα ότι το ενδιαφέρον από επενδυτές για την παραλιακή περιοχή της Σωτήρας είναι έντονο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατασκευής γειτονικά της μαρίνας Αγίας Νάπας αλλά και της επικέντρωσης και της σοβαρότητας που επιδείξαμε ως Δήμος στο θέμα της ανάπτυξης στην παραλιακή μας περιοχή. Ήδη ξεκίνησε η κατασκευή μίας πεντάστερης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην Αγία Θέκλα, της πρώτης που αποκτά η Σωτήρα. Πρόκειται για μία ξενοδοχειακή μονάδα που θα περιλαμβάνει 250 δωμάτια, εστιατόρια, σπα καθώς και πολυτελείς οικιστικές μονάδες και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αναμφίβολα η επένδυση αυτή θα τονώσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του Δήμου, αφενός μέσω των τελών διανυκτερεύσεων, αφετέρου δημιουργώντας την πρώτη υποδομή για περαιτέρω συνέχιση της ανάπτυξης στην παραλιακή περιοχή της Αγίας Θέκλας. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει και για δεύτερη επένδυση ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή, η οποία προέρχεται από ξένο επενδυτή. Ο Δήμος μας μελετά όλες τις προτάσεις με στόχο οι επενδύσεις να γίνονται μελετημένα και με κύριο μέλημα την αειφόρο ανάπτυξη.

 

Πώς θα αξιοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο;

 

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Σωτήρας. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό ο οποίος θα αλλάξει ριζικά την παραλιακή περιοχή της Αγίας Θέκλας, αφού περιλαμβάνονται προτάσεις για δημιουργία τεχνητής γέφυρας που θα ενώνει την παραλία με το νησάκι, βραχίονες, κυματοθραύστες, πεζόδρομοι-ποδηλατόδρομοι και χώροι αναψυχής. Όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από τους επισκέπτες ενώ ειδική πρόνοια μελετάται ώστε να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

 

Υπάρχει ανάγκη για αξιοποίησή του;

 

Η ανάγκη για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Σωτήρας είναι μεγάλη, καθώς η Σωτήρα, ως ένας κατά βάση γεωργικός Δήμος, δεν διέθετε μέχρι σήμερα άλλα έσοδα πέραν των βιοτεχνιών και της γεωργοκτηνοτροφίας. Η αξιοποίηση, όμως, αυτή, θα επιφέρει πολλαπλασιασμό των εσόδων στις παραλίες, στα έσοδα από τους φόρους διανυκτερεύσεων, τους πολιτικούς γάμους, ενώ θα δώσει το έναυσμα για την δημιουργία νέων αναπτύξεων. Παράλληλα, οφείλουμε να επεκτείνουμε την ανάπτυξη που δημιουργείται με την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας προς τη Σωτήρα, έτσι ώστε να υπάρχει μία συνεχιζόμενη και ομαλή τουριστική ανάπτυξη.

 

Μπορεί η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη να συνυπάρξουν με την προστασία του περιβάλλοντος;

 

Αυτό για τον Δήμο μας είναι αυτονόητο, καθώς δεν νοείται οικιστική και τουριστική ανάπτυξη χωρίς να λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η παραλιακή μας περιοχή βρίσκεται σε καθεστώς Natura 2000, λόγω της ύπαρξης του απειλούμενου στην Ευρώπη μεταναστευτικού βραχοπλουμιδίου εξαιτίας του οποίου η περιοχή έχει ενταχθεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Ως εκ τούτου, όχι μόνο λαμβάνουμε υπόψη μας τον σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά επιδιώκουμε να αναδεικνύουμε τις φυσικές ιδιαιτερότητες της χλωρίδας και της πανίδας της παραλιακής μας περιοχής.

 

Αντιμετωπίζετε περιβαλλοντικά προβλήματα

 

Όπως στον κάθε Δήμο έτσι και στη Σωτήρα υπάρχουν διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ένα από τα θέματα τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε είναι η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της ανακύκλωσης. Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, προσπάθειά μας είναι η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων σε κάθε νοικοκυριό της Σωτήρας. Λειτουργεί πρόγραμμα ανακύκλωσης από πόρτα σε πόρτα, καθώς και η λειτουργία Πράσινου Σημείου το οποίο σύντομα θα αναβαθμιστεί. Παράλληλα, μελετούμε το πρόγραμμα επιχορήγησης κομποστοποιητών, ενώ στόχος είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ» σε κάθε νοικοκυριό.

 

Τι τουρισμό θέλετε να προσελκύσετε;

 

Στόχος του Δήμου μας είναι η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Για αυτό τον λόγο, οι άδειες αναπτύξεων οι οποίες παραχωρούνται στην παραλιακή περιοχή αφορούν αποκλειστικά πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στο κέντρο της παραλιακής περιοχής έχει προταθεί, όπως στον σχεδιασμό που εκπονείται, να ενταχθεί τοποθεσία για αναπτύξεις εστιατορίων.

 

Είστε από τους Δήμους που στηρίζεστε στον τουρισμό του καλοκαιριού;

 

Ο τουρισμός της Σωτήρας είναι κατά κύριο λόγο «τουρισμός του καλοκαιριού» αφού το προσφερόμενο προϊόν είναι οι παραλίες και οι πολιτικοί γάμοι. Παρ’ όλα αυτά έχουμε ήδη ξεκινήσει την προώθηση και προβολή των εκκλησιαστικών μας μνημείων, σε μια προσπάθεια να επενδύσουμε στον προσκυνηματικό τουρισμό ο οποίος θα καταπολεμήσει την εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, η πρόσφατη πιστοποίηση του τοπικού μας προϊόντος «κολοκάσι Σωτήρας» και «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» έχει συμβάλει και στην απόφαση επένδυσης και στον γαστρονομικό τουρισμό.

 

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα, γενικότερα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας;

 

Μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος μας είναι οι κατασκευές και επιδιορθώσεις δρόμων, η διάνοιξη περιοχών εντός των οικιστικών ζωνών, οι απώλειες από την υδατοπρομήθεια καθώς και η κατασκευή δικτύου για τα όμβρια ύδατα.

 

Η γεωργία πόσο σημαντική είναι για την κοινότητα, αντιμετωπίζεται προβλήματα με το νερό (ποσότητα);

 

Ο τομέας της γεωργίας είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη Σωτήρα, αφού αποτελεί μέχρι σήμερα τον αιμοδότη της τοπικής οικονομίας. Η Συνεργατική Εταιρεία Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων (ΣΕΔΙΓΕΠ) Σωτήρας αποτελεί την εταιρεία με τον μεγαλύτερο τζίρο παγκύπρια και αυτό αποδεικνύει το μέγεθος του τομέα της γεωργίας στη Σωτήρα. Το σημαντικότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί είναι η έλλειψη νερού κατά την περίοδο ωρίμανσης των πατατών.

 

Το κολοκάσι και οι πούλλες είναι προϊόντα που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Ποιες είναι οι προοπτικές μετά την κατοχύρωσή τους;

 

Οι προοπτικές της κατοχύρωσης των τοπικών μας προϊόντων «Κολοκάσι Σωτήρας» και «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» είναι πολύ μεγάλες. Αφενός έχει αυξηθεί κατά πολύ η εγχώρια ζήτηση και παραγωγή, ενώ ξεκινήσαμε τη δυναμική προώθηση του προϊόντος σε χώρες, πλέον, του εξωτερικού.

 

Και οι πολιτικοί γάμοι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Δήμο σας; 

 

Οι Πολιτικοί Γάμοι είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στον Δήμο μας. Είμαστε ο πρώτος Δήμος ο οποίος ξεκίνησε να προωθεί την τέλεση Πολιτικών Γάμων στις παραλίες με τα ανάλογα οφέλη που αυτό συνεπάγεται, αφού η σημερινή μόδα είναι οι παραλιακοί γάμοι. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αφού τελούμε πέραν των 200 γάμων ετησίως, κάτι που αποτελεί σημαντική επιτυχία, αναλογιζόμενοι ότι δεν διαθέτουμε προς το παρόν ξενοδοχειακές μονάδες.

Share this post