Αποκλειστική Συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην «ΠΑ»

Αποκλειστική Συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην «ΠΑ»

«Πετύχαμε τη σταθερότητα της οικονομίας»

Ξεκάθαρες χαρακτηρίζει τις θέσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Πράσινη Ασπίδα». Μιλά, μεταξύ άλλων, για το κυπριακό, την οικονομία, τις βουλευτικές εκλογές και τις αναπτύξεις σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι στις συνομιλίες για το Κυπριακό διανύθηκε σχεδόν ολόκληρη η απόσταση όσον αφορά τα θέματα που μπορούν να συμφωνηθούν από τους δύο ηγέτες. «Αυτό που κυρίως απομένει είναι τα θέματα για τα οποία απαιτείται πολιτική βούληση και απόφαση από πλευράς της Άγκυρας»: εδαφικό, εγγυήσεις-ασφάλεια, αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Τονίζει ότι εάν η Άγκυρα τολμήσει να λάβει αποφάσεις για τα τρία θέματα, η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή και εντός του 2016.

Κληθείς να σχολιάσει τις «υπέρμετρες» υποσχέσεις μερίδας υποψηφίων βουλευτών από όλα τα κόμματα, διερωτάται πώς είναι δυνατόν να ακούμε εξαγγελίες σαν να έχουμε Προεδρικές Εκλογές, την ίδια ώρα που η Βουλή δεν μπορεί να ψηφίζει Νόμους που επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Για την πορεία της οικονομίας επισημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο δεν συνεπάγεται οριστική έξοδο από την κρίση. Αναφέρεται σε νοικοκύρεμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που όπως αναφέρει, πέτυχε τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις αναπτύξεις μεγαλοεπιχειρηματιών σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, όπου είναι οφθαλμοφανής η παραγνώριση των περιβαλλοντικών κριτηρίων, απαντά ότι τάσσεται κατά της όποιας ανάπτυξης η οποία δεν πληρεί τις περιβαλλοντολογικές προϋποθέσεις, που τίθενται από τις αρμόδιες Αρχές. «Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε ένα πανέμορφο νησί και την ίδια ώρα αυτοτραυματιζόμαστε διότι δεν μπορούμε να συντονιστούμε για να έχουμε μια κοινή περιβαλλοντολογική πολιτική», σημειώνει την ίδια ώρα.

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

 

Ποια είναι η αποτίμησή σας, όσον αφορά την μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος;

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις συνομιλίες σε τρία πεδία.

Το ένα αφορά εκείνα τα θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν μεταξύ των δυο ηγετών. Θα έλεγα ότι αυτά αποτελούν το 90% του όλου περιεχομένου.

Το δεύτερο πεδίο αφορά εκείνα τα θέματα που απαιτούν την πολιτική βούληση της Άγκυρας. Δηλαδή αυτά για τα οποία χρειάζεται η πολιτική απόφαση από πλευράς Τουρκίας. Αυτά τα θέματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι το Εδαφικό, οι Εγγυήσεις και η Ασφάλεια και η αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Το τρίτο, είναι κυρίως τεχνοκρατικής φύσεως, θέματα και διαδικασίες, λεπτομέρειες, κείμενα, τεχνικά ζητήματα κτλ. με τα οποία ασχολούνται κυρίως οι τεχνοκράτες και οι επιτροπές.

Εάν εξαιρέσετε το δεύτερο πεδίο, στα άλλα δυο διανύθηκε μεγάλη απόσταση. Για να μην σας πω και σχεδόν ολόκληρη η απόσταση. Εν ολίγοις, αυτό που κυρίως απομένει είναι τα θέματα για τα οποία απαιτείται πολιτική βούληση και απόφαση από πλευράς της Άγκυρας.

Εκτιμάτε ότι κινούνται ακόμη στη σφαίρα του εφικτού οι αναφορές περί διενέργειας δημοψηφίσματος το 2016;

Ναι. Εάν η Άγκυρα τολμήσει να λάβει τις αποφάσεις για τα θέματα που σας ανέφερα πιο πάνω, η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή και εντός του 2016.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λάρνακα την Παρασκευή 6/5, αναφέρατε χαρακτηριστικά. «Αλλά εμείς οι Συναγερμικοί, πρέπει να κάνουμε το παν για να επανενώσουμε τον τόπο μας, και αν έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα θα χρειαστεί και η συνεργασία με την αριστερά». Δεν είναι δύσκολο εγχείρημα να εξηγήσετε στον κόσμο του ΔΗΣΥ να συνεργαστεί με τους αριστερούς και την ημέρα ενός δημοψηφίσματος, να πάνε αγκαλιά στην κάλπη;

Η υπευθυνότητα του Συναγερμικού κόσμου είναι ακριβώς αυτή. Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Δεν ασχολούνται με τα μικρά. Τουλάχιστον στις πλείστες των περιπτώσεων. Και η περίπτωση του Εθνικού προβλήματος, είναι μια εξ’ αυτών. Ο Συναγερμικός έχει ανοικτούς ορίζοντες. Δεν έχει προκατάληψη να βρεθεί στο ίδιο μέτωπο με άλλες δυνάμεις αν πρόκειται για τη λύση του κυπριακού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε με βασική του επιδίωξη τη λύση του κυπριακού. Η παρακαταθήκη του Γλαύκου Κληρίδη είναι πολύ «βαριά» για να χωρέσουν σε αυτήν προκαταλήψεις και ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στο εθνικό καλό. Ζητούμενο είναι μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων.

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ

Γιατί αυτές τις μέρες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΔΗΣΥ, όπως και των υπόλοιπων κομμάτων, προτείνουν λύσεις προ εκλογών, αφού τα κόμματά είχαν όλο το χρόνο κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους να τις δώσουν και να τις κάνουν πράξη;

Ίσως να ακούσατε νέους υποψηφίους του ΔΗΣΥ ή και άλλων κομμάτων να λένε τι Προτάσεις Νόμου θα καταθέσουν εάν εξασφαλίσουν έδρα στην Βουλή και αυτό είναι θεμιτό.

Σε αυτό όμως που έχετε δίκαιο είναι ακριβώς πώς είναι δυνατόν να ακούμε Κόμματα ή/και υποψηφίους να κάνουν εξαγγελίες ωσάν να έχουμε Προεδρικές Εκλογές.

Πώς είναι δυνατόν να υπόσχεσαι σε διάφορες ομάδες ότι θα τους ικανοποιήσεις τα διάφορά τους αιτήματα;

Αφού γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι πρώτον, ως Βουλή δεν μπορείς να ψηφίζεις Νόμους που επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό του κράτους και δεύτερον δεν υπάρχουν όλα αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που είναι επακόλουθο των υποσχέσεων.

Συνεπώς προς τι όλες αυτές οι εξαγγελίες; Όπως σας είπα το ζητούμενο είναι η υπευθυνότητα. Αυτή είναι η ατζέντα μας.

Η προτεραιότητα μας είναι ξεκάθαρη. Η συνέχιση της Σταθερής Πορείας ώστε να ολοκληρωθεί το έργο που έχει ξεκινήσει και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών. Και όταν υπάρχει η ευχέρεια για αύξηση δαπανών, αυτές θα γίνουν πρώτα και κύρια προς όφελος των ευάλωτων ομάδων.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες οι συνθήκες που να προσελκύουν νέες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.

 

Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αλλάξει ώστε η νέα Βουλή να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να ανταποκριθεί καλύτερα στις υφιστάμενες προκλήσεις;

Το θέμα λειτουργίας του Σώματος θεωρώ ότι θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη νέα Βουλή. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν, πολλά που πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Τόσο στον τρόπο λειτουργίας όσο και στον τρόπο που εκτελούνται οι διάφορες εργασίες του Σώματος, είτε αυτές είναι σε Νομοθετικό επίπεδο είτε σε Διοικητικό και λειτουργικό.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του ΔΗΣΥ στο πλαίσιο εργασιών της νέας βουλής;

Το επαναλαμβάνω. Αυτή η Βουλή, ψήφισε Νομοθετήματα που δεν έπρεπε καν να συζητήσει και τα οποία αποδεικνύονται Αντισυνταγματικά. Την ίδια στιγμή δεν έφερε στην Ολομέλεια Νομοθετήματα που έπρεπε να είχε ψηφίσει. Όπως τα Νομοσχέδια που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την Αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Όμως ευρύτερα, για τον ΔΗΣΥ υπάρχουν τρεις σημαντικές προτεραιότητες:

Πρώτον. Η πλήρης στήριξη και υποστήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση του εθνικού μας προβλήματος και απαλλαγή από την κατοχή.

Δεύτερο. Να διατηρήσουμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων αποτελεί για τον Δημοκρατικό Συναγερμό ύψιστη προτεραιότητα.

Τρίτο. Να προχωρήσουν οι εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα και να προσαρμόσουμε το κράτος στις πραγματικές απαιτήσεις των πολιτών. Το κράτος πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη και όχι να τον ταλαιπωρεί.

Στην πορεία για τις εκλογές υπάρχει ένα ξεκάθαρο δίλημμα: Από τη μία υπάρχουν πολιτικές που μας πάνε σε πρακτικές που πληρώσαμε ακριβά και από την άλλη υπάρχουν οι πολιτικές που διασφαλίζουν τη σταθερότητα μέσα από μία αταλάντευτη πορεία υπευθυνότητας και σοβαρότητας.

Όλοι ξέρουμε ότι βρεθήκαμε στο χείλος της καταστροφής πριν τρία χρόνια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Και όλοι αναγνωρίζουν πού βρισκόμαστε σήμερα. Δεν πρέπει να χαθούν οι κόποι και οι θυσίες των πολιτών. Πετύχαμε τη σταθερότητα. Δεν πρέπει να το ρισκάρουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αναλύετε την οικονομική πορεία της Κύπρου;

Η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο δεν συνεπάγεται ασφαλώς οριστική έξοδο από την κρίση. Όμως οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τις θυσίες του λαού μας και τα βάρη που έπεσαν στο ώμους των πολιτών. Το να βγαίνει μια χώρα από μνημόνιο αποτελεί σημαντική επιτυχία. Επιτυχία που ανήκει κυρίως στους πολίτες. Επανακτήσαμε την αξιοπιστία και την εθνική μας κυριαρχία.

Κάποιοι επιχειρούν να μονοπωλήσουν την κοινωνική ευαισθησία. Ξεχνούν ότι την περασμένη 5ετία τις πολιτικές τους τις πλήρωσαν πρωτίστως οι εργαζόμενοι και οι οικονομικά ευάλωτοι. Αυτοί που ανέλαβαν την εξουσία το 2008 εκτίναξαν την ανεργία από το 3,6% στο 15%.

Και τώρα έχουν το θράσος να επικρίνουν τις πολιτικές του νοικοκυρέματος που ακολουθούμε τα τελευταία 3 χρόνια. Σαν να μην έμαθαν τίποτα από τα λάθη του χθες. Αυτό το νοικοκύρεμα όμως πέτυχε τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Παρά τα όσα έχουν γίνει έχουμε ακόμα προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει ψηλό στο 12%. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης παραμένουν ύψιστες προτεραιότητες.

Share this post