Τυφώνας Χαϊγιάν

TYFONAS-FILIPPINES

Τυφώνας Χαϊγιάν

10.000 τουλάχιστον οι νεκροί στις Φιλιππίνες

Ο τυφώνας Χαϊγιάν παρέλυσε τη χώρα
TYFONAS-FILIPPINES

Σε τουλάχιστον 10.000 νεκρούς εκτιμώνται οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, ο οποίος χτύπησε την Παρασκευή ανελέητα τη νησιωτική χώρα πριν φτάσει -ευτυχώς, αποδυναμωμένος σε τροπική καταιγίδα- στο Βιετνάμ. 

Με τις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες να είναι εξαιρετικά δύσκολες, το νησιώτικο σύμπλεγμα των Φιλιππίνων έχει ουσιαστικά παραλύσει, με τις πληγείσες περιοχές να έχουν αποκοπεί και τα συνεργεία διάσωσης να παλεύουν να φτάσουν εκεί που χρειάζονται -χωρίς ακόμη να μπορούν καν να έχουν πλήρη εικόνα της καταστροφής και του αριθμού των θυμάτων. Ο τυφώνας πέρασε, αλλά την χώρα απειλεί τροπικό σύστημα χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης με ισχυρές βροχές που αναμένεται να φτάσει νωρίς την Τρίτη. 


Αστυνομικοί στα ερείπια για εμποδισμό λεηληλασιών

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φθάσουν στο Τακλομπάν και να διοχετεύσουν σκηνές, τρόφιμα και ιατρικό υλικό στις κατεστραμμένες ζώνες όπου οι άνθρωποι που διέφυγαν από την καταστροφή έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους σε νερό και τρόφιμα.

Ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνει το κλίμα έντασης που επκρατεί στην πόλη αυτή των 220.000 κατοίκων που έχει παραδοθεί σ’ αυτούς που λεηλατούν από την πείνα, οι οποίοι επέδραμαν στα καταστήματα τροφίμων και επιτέθηκαν σε μια οχηματοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επιτόπου.

Συμμορίες εθεάθησαν επίσης να λυμαίνονται καταστήματα ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

«Οι άνθρωποι γίνονται βίαιοι. Λεηλατούν τις επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα, για να βρουν τροφή, ρύζι και γάλα (…). Φοβάμαι πως σε μια εβδομάδα οι άνθρωποι θα αλληλοσκοτώνονται από την πείνα», είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, ο Άντριου Πομέντα, ένας 36χρονος καθηγητής Λυκείου.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας Ρεϊνάλντο Μπαλίντο δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABS-CBN πως η αποκατάσταση της τάξης στο Τακλομπάν είναι «μια από τις προτεραιότητες» των αρχών.

Ο Πρόεδρος των Φιλιππινών Μπενίνιο Ακίνο είχε εκφράσει χθες, Κυριακή, στο Τακλομπάν «τη μεγάλη ανησυχία» της κυβέρνησής του για τις λεηλασίες αυτές καθώς μόλις 20 από τα 390 μέλη της αστυνομικής δύναμης της πόλης είχαν μπορέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή να αναλάβουν υπηρεσία.

«Οι ντόπιοι αστυνομικοί είναι μεταξύ των θυμάτων», εξήγησε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Ρούμπεν Σίντακ. «Ορισμένοι εξ αυτών έχουν επίσης οικογένειες που επλήγησαν» από τον τυφώνα. «Δεν ξέρουμε καν πόσοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν», υπογράμμισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως 469 αστυνομικοί έχουν σταλεί επιτόπου και ο εκπρόσωπος του στρατού Ραμόν Ζαγκάλα επιβεβαίωσε την αποστολή 100 στρατιωτών για να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης στο Τακλομπάν.

Τέλος περίπου 500 στρατιώτες του Μηχανικού έχουν πάρει θέσεις γύρω από την πόλη για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού των δρόμων.Share this post