Το βιβλίο για τα «Άγρια Θηλαστικά της Κύπρου»

Το βιβλίο για τα «Άγρια Θηλαστικά της Κύπρου»

Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και αξιόλογες κυπριακές εκδόσεις που έτυχε να πάρω στα χέρια μου. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ένα απλό βιβλίο. 

Το συγγραφικό εγχείρημα του Χάρη Νικολάου είναι το απαύγασμα μιας εργασίας δεκαπέντε χρόνων, θυσιάζοντας αμέτρητες ώρες κυρίως στην έρευνα πεδίου.

Στις πιο απίθανες συνθήκες που κάποιος μπορεί να συναντήσει! Σπήλαια, λαγούμια και γαλαρίες, τις οποίες, πριν τον Χάρη, είχαν διαβεί μονάχα μεταλλωρύχοι. Υπόγεια, ερεβώδη, αφιλόξενα, χωρίς επικοινωνία, διακινδυνεύοντας πολλές φορές την ίδια τη ζωή του.

Αλλά και στον καθαρό αέρα. Σ’ ένα ηλιοκαμένο άγριο τοπίο, στο ηλεκτρισμένο ψύχος μιας απρόσιτης ομορφιάς ή κάτω από έναν πλούσιο γλυκύτατο έναστρο ουρανό, ακόμα και στο υποτιθέμενα οικείο αστικό θορυβώδες περιβάλλον. Ακόμα περισσότερο, ταιριάζοντας σε αυτές τις σελίδες την επιστημονική γνώση με τ’ όνειρο, την αφοσίωση και την ελπίδα.

Το ξαναλέω σαν συνεργάτιδα αλλά πρωτίστως ως φίλη: Το έργο του δεν είναι απλώς ένα βιβλίο. Ο Χάρης απευθύνεται σε μια κοινωνία που δεν εκτιμά και δεν σέβεται την πρώτη ύλη της ψυχής. Τον αέρα και το νερό, την πέτρα και το χώμα, τη φωτιά και το κύμα.

Σε μια κοινωνία που δεν αναγνωρίζει ότι αυτή καθ’ εαυτήν η ζωή πηγάζει και εξαρτάται από αυτά τα παράξενα πλάσματα που παρουσιάζει στις σελίδες του. Στις σελίδες του αρτιότερου και πληρέστερου σημείου αναφοράς που διαθέτουμε σήμερα στην Κύπρο, για την επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά και για ό,τι ο Θεός εν σοφία εποίησε. Μήπως και βάλουμε μυαλό!

Γιατί υπάρχουν και πραγματικοί επιστήμονες. Τίμιοι πρωτοπόροι άοκνοι ερευνητές. Οι οποίοι μιλούν με κατανοητή γλώσσα για την ουσία των πραγμάτων, χωρίς συμπλέγματα ψευτοακαδημαϊσμού. Και που, στο τέλος της μέρας, εμάς συστήνουν σε τούτα τα πανέμορφα πλάσματα, με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη.

Share this post