Τα σκυλιά πάνε μόνο σε ανοργάνωτες παραλίες

Τα σκυλιά πάνε μόνο σε ανοργάνωτες παραλίες

Για άλλη μια φορά οι αρμόδιες αρχές απέδειξαν τις φιλοζωικές τους προθέσεις. Καθόρισαν παραλίες των σκύλων τις πιο απόμερες και τις πιο ανοργάνωτες που υπάρχουν στο νησί. Ούτε ομπρέλες, ούτε κρεβατάκια, ούτε ένα περίπτερο δεν έχουν οι συγκεκριμένες παραλίες. Ωστόσο, με αρκετή οργάνωση μπορείτε να απολαύσετε μαζί με το αγαπημένο σας τετράποδο τις βουτιές σας.

Και τα σκυλιά έχουν ψυχή και γι’ αυτό το καλοκαιράκι θέλουν την παραλία και τη δροσιά της θάλασσας. Και είναι πολλοί αυτοί που δεν θέλουν να αφήσουν εκτός της καλοκαιρινής διασκέδασης, της ξεγνοιασιάς και της χαλάρωσης, τα αγαπημένα τους τετράποδα.  Μπορεί λοιπόν κάποιες παραλίες που έχουν οριστεί από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών να είναι κάπως απόμερες και να χρειάζεται αρκετή οργάνωση για να τις επισκεφτείτε, ούτε ομπρέλες, ούτε κρεβατάκια, ούτε ένα περίπτερο για νερό δεν έχουν, ωστόσο αξίζει τον κόπο αφού σε αυτές θα απολαύσετε το μπάνιο σας χωρίς να σας κοιτάνε περίεργα οι υπόλοιποι λουόμενοι. Δεν αποκλείεται στο παρελθόν να τους έχετε ακούσει να διαμαρτύρονται, όταν δούνε τα σκυλιά στις παραλίες, ότι θα τους κολλήσουν κάποια ανίατη ασθένεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Και αυτό μπορείτε να το απαντήσετε, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν και ουρούν στην θάλασσα, κάτι που είναι αδύνατο για τα σκυλιά.

Ασφαλώς, για να είμαστε δίκαιοι με όλους, οι ευθύνες του ιδιοκτήτη του σκύλου δεν σταματούν επειδή βρίσκεται στη θάλασσα. Αντίθετα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός και να μην αφήνει πίσω του ακαθαρσίες του αγαπημένου του τετράποδου. Έχοντας πρόχειρα τα σακουλάκια μπορεί να μαζεύει τις ακαθαρσίες και έτσι όταν θα την επισκεφτεί και πάλι θα την βρει καθαρή, όπως και οι υπόλοιποι λουόμενοι.  Να υπενθυμίσουμε ότι το λούσιμο των σκύλων, όπως και η διακίνησή τους, επιτρέπεται μόνο σε οριοθετημένες και καθορισμένες γι’ αυτό τον σκοπό από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Το λούσιμο των σκύλων στις υπόλοιπες παραλίες απαγορεύεται και προνοούνται ασφαλώς και πρόστιμα.

Οι περιοχές

-Η παραλία Γλυκύ Νερό Α στο Παραλίμνι (πλησίον Κάππαρη): Η συγκεκριμένη παραλία είχε αφαιρεθεί για το 2017 λόγω των έργων που γίνονται στην περιοχή. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια να ανανεωθεί μέχρι τις 31/12/2017, αφού ο καθορισμός της ίσχυε μέχρι τις 31/12/2016.

– Η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach): Βρίσκεται νότια του αεροδρομίου Λάρνακας. Αφού περάσετε την αφαλάτωση στο Μενεού οι πινακίδες θα σας οδηγήσουν στη συγκεκριμένη παραλία, οι οποίες είναι και από τις καλύτερες αφού δεν υπάρχουν βράχια, υπάρχει χώρος για το σκυλί να περπατήσει άνετα στην αμμουδιά και γενικά να απολαύσετε μαζί το μπάνιο σας.

-Η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου: Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια. Σε αυτή την παραλία δεν σας ενοχλήσει κανείς ούτε και να διαμαρτυρηθεί, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που την επισκέπτονται. Είναι μια μικρή παραλία με αρκετά βότσαλα, ιδανική για τα σκυλιά αλλά όχι για τους ανθρώπους.

-Η παραλία στην περιοχή Πιτίλη: Βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου. Δύσκολη η πρόσβαση, δύσκολο και το κολύμπι, αφού υπάρχουν αρκετά βράχια.

-Η παραλία στην τοποθεσία Καραβόπετρα: Βρίσκεται  νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι.  Είναι λίγο κρυμμένες περιοχές, ωστόσο από τις αρκετά καλές για κολύμπι με τα σκυλιά. Ο χάρτης θα σας βοηθήσει.

-Η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος: Βρίσκεται επίσης δυτικά του Πισσουρίου και είναι μια αρκετά καλή και απόμερη παραλία.

-Η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας.

Οδηγίες για τους ιδιοκτήτες

-Το σκυλί, είναι σκυλί, μπορεί να είναι άτακτο, παιχνιδιάρικο, χαδιάρικο, φασαριόζικο ή όχι. ‘Όπως και να έχει, αν είμαστε ιδιοκτήτες σκύλου καλό είναι να σκεφτόμαστε και τους συνανθρώπους μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε ακτές και παραλίες.

-Οι ακαθαρσίες του σκύλου, είναι καλό να μαζεύονται και να μην μένουν εκτεθειμένες στις παραλίες. Υπάρχουν μικρά και μεγάλα παιδιά τα οποία μπορεί να τις πατήσουν ή και ακόμα χειρότερα να τις κρατήσουν στα χέρια τους.

-Τα εμβόλιά του καλό είναι να έχουν γίνει για την δική του βέβαια υγεία αλλά και για την δική μας.

-Εντάξει, το σκυλί είναι σκυλί και μπορεί να μυρίσει κάτι. Φαγητό, νερό και να θελήσει κάτι από εμάς. Καλό είναι κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να κρατήσει το σκυλάκι κοντά του, ώστε να μην «κλέψει» καμιά λιχουδιά από τους δίπλα μας, εκτός αν οι ίδιοι φανούν πρόθυμοι να το κεράσουν.

-Το παιχνίδι είναι η φύση του σκυλιού. Θέλει να παίξει, να τρέξει, να κυνηγήσει. Για να μην βρεθούμε λοιπόν αντιμέτωποι με άλλους επισκέπτες της παραλίας, οι οποίοι μπορεί να μας ζητήσουν τα ρέστα για μία ξεφούσκωτη μπάλα, ας περιμένουμε το κάλεσμά τους.

– Και επειδή το σκυλί δεν τον ενδιαφέρει εάν θα μαυρίσει, είναι απαραίτητο να υπάρχει σκιά στην παραλία. Το ίδιο ισχύει και για το νερό.

-Αντηλιακό για σκύλους. Ναι, και όμως υπάρχουν. Οι σκύλοι καίγονται εύκολα εκεί που δεν έχουν πολύ τρίχωμα, μύτη, αυτιά. Ειδικά οι λευκοί!

 

Η θέση μας

Για άλλη μια χρονιά μας απογοήτευσε η Επιτροπή Παραλιών. Η θέση μας είναι πως δεν χρειάζεται να είναι τόσο απόμερες οι παραλίες που ορίζονται κάθε χρόνο και στις οποίες επιτρέπεται να κολυμπούν τα σκυλιά. Μπορείτε για μια φορά να δοκιμάσετε και κάτι διαφορετικό. Ορίστε για παράδειγμα 2-3 παραλίες παγκύπρια, όχι και τόσο απόμερες, στις οποίες θα επιτρέπεται το κολύμπι και στα σκυλιά. Ίσως να ξαφνιαστούμε όλοι από τις αντιδράσεις του κόσμου. Διότι, κάποιοι μπορεί να αντιδρούν στη θέα ενός σκυλιού στη θάλασσα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που θα το ευχαριστηθούν. Δοκιμάστε το!

Share this post