Συνεχίζεται η καταπολέμηση κουνουπιών στη Λάρνακα

kounoupi

Συνεχίζεται η καταπολέμηση κουνουπιών στη Λάρνακα

kounoupi
Συνεχίζονται στη Λάρνακα οι συστηματικοί ψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών . Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν από το τέλος Ιανουαρίου με επίγεια μέσα των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας, τα οποία ενισχύθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με αεροσκάφος του Τμήματος Δασών. 

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «ήδη έγινε ο τρίτος αεροψεκασμός με βιολογικά παρασκευάσματα στην περιοχή των Αλυκών (από τις Καμάρες μέχρι το Παρατηρητήριο Πουλιών παρά το Παττίχειο Αμφιθέατρο) ο οποίος θα επαναληφθεί στις 24 και 25 Απριλίου του 2013. Τα αποτελέσματα των ψεκασμών αξιολογούνται από τους λειτουργούς των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας με επιτόπιους εβδομαδιαίους ελέγχους στους χώρους εκκόλαψης των κουνουπιών. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται μηχανικά μέσα (εκσκαφείς και αντλίες) για την αποστράγγιση / αποξήρανση περιοχών με στάσιμα νερά».

Στόχος του Δήμου «είναι η μείωση του αριθμού των κουνουπιών ώστε να μην προκαλούν οχληρία στους δημότες και στους επισκέπτες της Λάρνακας». Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Λάρνακας «καλεί το κοινό όπως λαμβάνει τα δικά του μέτρα για πρόληψη της εκκόλαψης κουνουπιών, δηλαδή να αποφεύγει την τοποθέτηση δοχείων (κουβάδες, παλιά ντεπόζιτα, ανθοδοχεία) και παλιών ελαστικών στα υποστατικά  και στις αυλές του, τα οποία είναι δυνατό να συγκεντρώσουν νερό, να αντικαταστήσει τα οξειδωμένα ντεπόζιτα με καινούργια, να διατηρεί τα καλύμματα του αποχετευτικού του συστήματος ερμητικά κλειστά και να προβαίνει στην κατάλληλη συντήρησή τους ή στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων. Επίσης να καθαρίζει τα υποστατικά του από την άγρια βλάστηση, ώστε να μην βρίσκουν καταφύγιο  τα κουνούπια, να  τοποθετεί τα ειδικά ψαράκια σε μικρές δεξαμενές ή σιντριβάνια που διατηρεί στην αυλή του και να ενημερώνει την Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου για ύπαρξη κολυμβητικών δεξαμενών σε αχρησία στην περιοχή του».

Επίσης το κοινό μπορεί να προστατευθεί από τα κουνούπια «τοποθετώντας δικτυωτά πλέγματα προστασίας από έντομα σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα όπου αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές συσκευές για καταπολέμηση ή και απώθηση κουνουπιών, χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών π.χ. λάδια, κρέμες και σωστή χρήση εντομοκτόνων τύπου αεροζόλ».

Share this post