Σαλιγκάρια: εκτροφή, πλεονεκτήματα, ζήτηση και κόστος επένδυσης

saligkaria1

Σαλιγκάρια: εκτροφή, πλεονεκτήματα, ζήτηση και κόστος επένδυσης

Σαλιγκάρια: εκτροφή, πλεονεκτήματα, ζήτηση και κόστος επένδυσης

saligkaria1 
Επιμέλεια: Μαρία Αριστείδου
 
Το εκτρεφόμενο σαλιγκάρι (Helix aspersa), γνωστό και ως κρητικός χοχλιός, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη σαλιγκαριών που συναντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου. Χάρη στη ζήτηση για σαλιγκάρι το κόστος αγοράς του είναι υψηλό και αυτό το γεγονός καθιστά ελκυστική για πολλούς παραγωγούς, την εκτροφή του.

Εκτός της υψηλής ανταγωνιστικότητας, το Helix aspersa επιλέγεται από τους εκτροφείς διότι έρχεται πιο πρώιμα σε πλήρη ανάπτυξη, σε σύγκριση με άλλα είδη, ενώ προσαρμόζεται πιο εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου.
 
Η πλειάδα των πλεονεκτημάτων της καλλιέργειας του Helix aspersa, έχει οδηγήσει στη σύνδεση της παγκόσμιας τάσης των αγορών με την παραγωγή του είδους. Οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους οι κρητικοί χοχλιοί έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των εκτροφέων παγκοσμίως είναι:
*Η υψηλή αναπαραγωγική ικανότητά τους.
*Η εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
*Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξής τους.
*Οι ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία των ανθρώπων.
*Η υψηλή τιμή αγοράς τους.
Εκτροφή σαλιγκαριών
Η εκτροφή των σαλιγκαριών μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτά εκτροφεία, είτε σε κλειστές εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας τη φυτική βλάστηση ή/και τεχνητά σιτηρέσια. Η επιλογή του τρόπου εκτροφής και διατροφής των σαλιγκαριών εξαρτάται από το διαθέσιμο κεφάλαιο εγκατάστασης και λειτουργίας, την τεχνογνωσία του εκτροφέα, το επιχειρηματικό πλάνο και άλλους παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος παραγωγός σαλιγκαριών θα πρέπει προτού ξεκινήσει τη δραστηριότητα εκτροφής, να γνωρίζει σε βάθος όλες τις παραμέτρους που μπορούν να τη βελτιώσουν ή να δημιουργήσουν εμπόδια σε αυτή.
 
Η ζήτηση στην Ευρώπη
Μεγάλη είναι η ζήτηση για σαλιγκάρια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας paseges.gr, η ευρωπαϊκή αγορά υπολογίζεται ότι είναι ελλειμματική κατά 60.000-80.000 τόνους σαλιγκαριών ετησίως, καθώς τα «les escargots», ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γαλλία και την Ιταλία, θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα στα ευρωπαϊκά εστιατόρια και συναγωνίζονται ακόμα και το χαβιάρι ή τα μανιτάρια τρούφα. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ευρώπη καλύπτει το έλλειμμά της σε σαλιγκάρια με εισαγωγές φυσικών πληθυσμών από την Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο κ.ά.
Κόστος εγκατάστασης και λιανική τιμή πώλησης
Το κόστος εγκατάστασης ενός ανοικτού εκτροφείου με έκταση ενός στρέμματος, κυμαίνεται από 2.000 έως 4.000 €. Η μέση απόδοσή του είναι 800 έως 1200 κιλά/στρέμμα, με προσδοκώμενη πρόσοδο τα 2.400 έως 3.600 €/στρέμμα (σε σημερινές τιμές χονδρικής πώλησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ). Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός κλειστού εκτροφείου, εμβαδού ενός στρέμματος, υπολογίζεται σε κόστος που αγγίζει τα 15-18.000 €. Η μέση παραγωγικότητά του είναι 2.500-3.000 κιλά και η προσδοκώμενη πρόσοδος σε 7.500 έως 9.000 € (σε σημερινές τιμές χονδρικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ). Σημειώνεται ότι η λιανική τιμή πώλησης του Helix aspersa κυμαίνεται από 5,50 έως 8,00 €, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αγγίζει τα 12€. Η επιτυχία του εγχειρήματος εκτροφής σαλιγκαριών δεν αποτελεί κάτι μαγικό. Προϋποθέτει γνώση, κατάρτιση, συγκεκριμένη στόχευση και υπομονή από τον υποψήφιο εκτροφέα.
Πηγές: agronomist.gr, econews.gr

Share this post