Σκουπιδότοπος η κοίτη του Κούρη – Ρεπορτάζ

koyris

Σκουπιδότοπος η κοίτη του Κούρη – Ρεπορτάζ

Σκουπιδότοπος η κοίτη του Κούρη

Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται

Του Μάριου Σιτανάρη

koyris

Η κατάσταση ως έχει στην κοίτη του ποταμού είναι απαράδεκτη, καθώς τρανταχτή είναι η οπτική ακαθαρσία με μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια. Ταυτόχρονα η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, εάν συνυπολογιστεί η διάβρωση της παραλίας, λόγω της παύσης της ροής νερού από τον ποταμό, αλλά και η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος λόγω της απουσίας των πλούσιων οργανικών υλικών που μετέφεραν τα νερά του ποταμού στη θάλασσα. Συγκεκριμένα το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της κοινότητας Ερήμης, δηλαδή στο νότιο μέρος (μετά το φράγμα) που καταλήγει στη θάλασσα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερήμης Πανίκος Χατζηχαμπής είχε στείλει επιστολή το 2006 στον τότε Υπουργό Γεωργίας ζητώντας οικονομική αρωγή από το κράτος για τον καθαρισμό, τη συντήρηση και το πότισμα 800 αροδαφνών τις οποίες είχε φυτεύσει η κοινοτική αρχή. Η απάντηση ήρθε από το Υπουργείο και διαβιβάστηκε το αίτημα προς τον Έπαρχο Λεμεσού, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε ποτέ κανείς.

Σε επικοινωνία μας με την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για το θέμα του καθαρισμού της κοίτης του ποταμού, μας πληροφόρησαν πως δεν εμπίπτει πλέον στην αρμοδιότητα της Επαρχιακής Διοίκησης έπειτα από νόμο που ψηφίστηκε το 2012, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι ποταμοί, τα φράγματα και οι λίμνες εμπίπτουν πλέον στη δικαιοδοσία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ενώ τόνισαν πως για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού αρμόδια αρχή είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μας πληροφόρησαν πως δεν είναι υπεύθυνοι τέτοιων προβλημάτων, όπως τα σκουπίδια στις κοίτες των ποταμών, ενώ σημείωσαν πως επεμβαίνουν μόνο για να είναι καθαρά τα υδατολύματα ή εάν κινδυνεύει η περιοχή από πλημμύρα λόγω μπαζών, σημειώνοντας παράλληλα πως την ευθύνη για την καθαριότητα της κοίτης του ποταμού την έχει η τοπική αρχή της περιοχής.

Δηλώσεις για το όλο θέμα έκανε στην «Πράσινη Ασπίδα» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερήμης Πανίκος Χατζηχαμπής ο οποίος τόνισε πως «αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς ενεργούν» στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και το Υπουργείο Γεωργίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηχαμπής σημείωσε πως απαγορεύεται να αγγίξει η τοπική αρχή οτιδήποτε μέσα στον ποταμό, γιατί χρειάζεται έγκριση τόσο από το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας όσο και από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. «Όταν θέλουμε να αγγίξουμε μέσα στον ποταμό μάς λένε ‘‘κάτω τα χέρια, θέλετε έγκριση από εμάς’’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχαμπής.

«Παρά το ότι το Υπουργείο δεν μας βοηθά, στα πλαίσια και στα μέτρα των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συζητώντας με την αστυνομία των βάσεων, η οποία κάνει κάποιες περιπολίες, αλλά δυστυχώς ξεφορτώνονται τα μπάζα βραδινές ώρες».

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Ερήμης είχε προχωρήσει στη διαδικασία για εκπόνηση μελέτης υλοποίησης θεματικού έργου για ολοκληρωμένη ανάπτυξη και τη δημιουργία «Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» στο Δέλτα του Κούρη. «Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ζητήσει συνάντηση, εδώ και 2 μήνες, με τον υπουργό Εσωτερικό και περιμένουμε ακόμα», είπε ο κ. Χατζηχαμπής.

Share this post