Πότε θα εφαρμοστεί επιτέλους το ΓΕΣΥ

ygeia-1

Πότε θα εφαρμοστεί επιτέλους το ΓΕΣΥ

ΑΝΕΠΙΛΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  
Πότε θα εφαρμοστεί επιτέλους το ΓΕΣΥ; 

ygeia-1Πολύ ισχνό χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το 2011 ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, μετά τη συζήτηση επί του οποίου διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή. Ξεκαθαρίζοντας ότι «επιτέλους να ξεκαθαρίσει εάν θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ», είπε ότι τα προ- βλήματα τα οποία ταλανίζουν τη δημόσια υγεία είναι πάρα πολλά και δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση ενώ ανέφερε ότι μετά τα σημερινά δεδομένα και τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται με τις λίστες αναμονής, με τα πολλά προβλήματα που αφορούν τον τομέα της δημόσιας υγείας, αυξάνεται η ταλαιπωρία των ασθενών.


«Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα εάν και κατά πόσο θέλει την προώθηση και εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι η υπηρεσιακή επιτροπή η οποία ορίστηκε για να ετοιμάσει την έκθεση όσον αφορά την επικαιρότητα των οικονομικών δεδομένων σε σχέση με τα πραγματικά οικονομικά κόστη για την προώθηση και εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα και ως εκ τούτου η Επιτροπή Υγείας θα συνέλθει στις 24 Φεβρουαρίου, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και του Προέδρου του ΟΑΥ για να ξεκαθαριστεί από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας εάν θα προωθηθεί η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Στέλιος Ιερωνυμίδης παρατήρησε ότι γίνονται αναστολές όσον αφορά την εργοδότηση συμβούλων, αναστέλλονται οι προσφορές, οι οποίες έχουν εγκριθεί όσον αφορά θέματα για τις μηχανογραφήσεις και άλλα συναφή θέματα που αποτελούν υπόβαθρο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Περαιτέρω ανέφερε πως όσον αφορά την αυτονόμηση των νοσοκομείων έχει γίνει μια μεγάλη περικοπή και ενώ στον προηγούμενο προϋπολογισμό ήταν 5 εκατομμύρια στο φετινό προϋπολογισμό είναι μόνο 2 εκατομμύρια.

Πρόσθετη αναβολή .

 Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι 6,3 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ είναι η εισφορά του κράτους και το υπόλοιπο θα διατεθεί ή θα καλυφθεί από αποθεματικό το οποίο έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. «Με αφορμή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η ΕΔΕΚ για μια ακόμα φορά διατυπώνει την απαρέσκεια της για το γεγονός ότι υπάρχει πρόσθετη αναβολή για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε μια περίοδο που τα προβλήματα στο τομέα της υγείας οξύνονται δραματικά λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν σε συνθήκες υπερπληρότητας», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση άμεσα θα πρέπει να προωθήσει την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και κυρίως την προώθηση εφαρμογής της πρωτοβάθμιας περίθαλψης η οποία θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων, μείωση των λιστών αναμονής και βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών» για να διατυπώσει τη θέση ότι «αυτό το σχέδιο και αυτή η λύση θα εξοικονομήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους στο Υπουργείο Υγείας σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης».

Share this post