Οι Ταλιμπάν πρέπει να εγκαταλείψουν τη βία, λέει η Ουάσινγκτον

taliban

Οι Ταλιμπάν πρέπει να εγκαταλείψουν τη βία, λέει η Ουάσινγκτον

talibanOι Ταλιμπάν πρέπει να εγκαταλείψουν τη βία ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, κριτήρια που «δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε χθες ο Λευκός Οίκος μετά από ένα προφανές πρώτο βήμα των ανταρτών προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων. 
«Χαιρετίζουμε κάθε πρόοδο στη διαδικασία συμφιλίωσης που οργανώθηκε από τους Αφγανούς, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα κριτήρια για τη συμφιλίωση δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνει. 
«Ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής στο γεγονός ότι θα υποστηρίξουμε και θα 
συμμετάσχουμε στις δι-αφγανικές προσπάθειες συμφιλίωσης», δήλωσε ο Κάρνει κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου. 
«Πάντα υποστηρίζαμε ότι η συμφιλίωση με τους Ταλιμπάν θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον διακόψουν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα, αποκηρύξουν τη βία και σεβαστούν το Σύνταγμα του Αφγανιστάν, και έτσι έχουν πάντα τα πράγματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος. 
Οι Ταλιμπάν δήλωσαν χθες «έτοιμοι» να εγκαταστήσουν ένα πολιτικό γραφείο έξω από το Αφγανιστάν για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ένα ιστορικό πρώτο βήμα από την πλευρά τους προς αυτή την κατεύθυνση μετά από μια δεκαετία σύγκρουσης με την κυβέρνηση της Καμπούλ και των συμμάχων της του ΝΑΤΟ. 
Ωστόσο, ζήτησαν «σε αντάλλαγμα» την απελευθέρωση των Ταλιμπάν που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο (Κούβα). 
Ο κ. Κάρνεϊ δεν απάντησε επίσημα στο αίτημα αυτό, λέγοντας ότι «δεν είναι σε θέση να συζητήσει για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ή για τους κρατούμενους». «Ομως ο στόχος μας να κλείσουμε το Γκουαντάναμο είναι πολύ γνωστός και κατανοητός από όλους», πρόσθεσε. 

Share this post