Κρυστάλλινα τα νερά κολύμβησης, με καταστρεμμένες τις παραλίες  

Κρυστάλλινα τα νερά κολύμβησης, με καταστρεμμένες τις παραλίες  

 

Νερά εξαιρετικής ποιότητας (η ανώτερη διάκριση) είναι το 99% των ακτών που υποβλήθηκαν για έλεγχο από την ΕΕ και στις οποίες αποδόθηκαν γαλάζιες σημαίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτή η επίδοση φέρνει την Κύπρο στην 2η θέση, πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο (το οποίο όμως έχει λιγότερα δηλωμένα κολυμβητικά ύδατα). Την Κύπρο ακολουθούν η Μάλτα (99%) και η Ελλάδα (97%). Όμως, την ίδια στιγμή οι τοπικές αρχές δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία για τις παραλίες και την προστασία τους. Το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να κάνουν μεγαλύτερες παραλία που να μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα κρεβατάκια και ομπρέλες. Ούτε εάν τα έργα που κάνουν αλλοιώνουν την περιοχή, ούτε εάν καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα. Πάνω από όλα το κέρδος, και το κέρδος την καλοκαιρινή περίοδο είναι μεγάλο για τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών κολύμβησης στην Ευρώπη «μπορούν να υπερηφανεύονται για την καλή ποιότητα των υδάτων τους». Το 2016, το 96,3 % των περιοχών πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις «επαρκούς ποιότητας» που ορίζονται στην οδηγία της ΕΕ περί υδάτων κολύμβησης. Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 96,1 % που καταγράφηκε το 2015. Πάνω από το 85 % (85,5) των περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τα αυστηρότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» των υδάτων που ορίζονται στην οδηγία, έναντι ποσοστού 84,4 % το 2015.
Ο Karmenu Vella, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, δήλωσε με την ευκαιρία τα εξής: «Η εξαιρετική ποιότητα των ευρωπαϊκών περιοχών κολύμβησης δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς επαγγελματιών αφοσιωμένων στη δουλειά τους. Αποδεικνύει τη σημασία της καλλιέργειας πολιτικών της ΕΕ που προωθούν την ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα, που θα διαρκέσει από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, θα τιμήσει αυτή την προσπάθεια. Επαγγελματίες, όπως οι τεχνολόγοι με ειδίκευση στην ποιότητα των υδάτων, οι ειδικοί προστασίας από πλημμύρες, οι χημικοί περιβάλλοντος, οι υπεύθυνοι διαχείρισης λυμάτων, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των υδάτων κολύμβησης».
Ακόμα ο  Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ, δήλωσε πως «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των περιοχών κολύμβησης που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς. Έτσι οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν πιο τεκμηριωμένες επιλογές σχετικά με τις περιοχές κολύμβησης που σχεδιάζουν να επισκεφθούν το καλοκαίρι. Αποδεικνύεται επίσης η αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών μας, καθώς και τα πρακτικά οφέλη που συνεπάγεται η εξαιρετικής ποιότητας συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την καθημερινότητά μας».

Share this post