[Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ] Παράνομη Υλοτομία – Φαινόμενο των καιρών που ζούμε

thumbnail

[Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ] Παράνομη Υλοτομία – Φαινόμενο των καιρών που ζούμε

thumbnail
 
Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την ζήτηση και κατανάλωση καυσόξυλων για τη θέρμανση, σπρώχνοντας τους Κύπριους στο παραδοσιακό τζάκι. Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι μισθοί μειώνονται, η χρήση του ξύλου για θέρμανση υποκαθιστά τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, όχι μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και στις πόλεις. Αυτό έχει ως συνέπεια το ξεκίνημα μιας λαίλαπας καταστροφής της φύσης από παράνομες υλοτομίες, που αποτελούν πλέον καθημερινά φαινόμενα.

 
Πολλοί άνθρωποι της υπαίθρου μάς έχουν ενημερώσει ότι βρίσκουν μέσα στα δάση σημάδια των ενεργειών των παράνομων ξυλοκόπων. Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι άγνωστοι αφαιρούν ακόμη και από ιδιωτικά χωράφια ποσότητες ξυλείας λεηλατώντας τα στην κυριολεξία. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι μάρτυρες έρχονται αντιμέτωποι με τους δράστες, την ώρα που κόβουν ή μεταφέρουν κομμάτια δέντρων. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για επιτήδειους που λεηλατούν τα δάση και τις ιδιωτικές περιουσίες κερδοσκοπώντας από την πώλησή των ξύλων, εκμεταλλευόμενοι τη φτώχεια και την ανάγκη των ανθρώπων για ζεστασιά ή πρόκειται για ιδιώτες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ξύλα για τα τζάκια τους. Όπως και να έχει όμως, είτε πρόκειται για την μία είτε για την άλλη περίπτωση ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους και κανείς και για κανέναν λόγο δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει τη φύση.
 
Πρέπει να τονιστεί ότι το πρόβλημα έχει μεγενθυνθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα τώρα. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους (π.χ. Τμήμα Δασών , Αστυνομία, Ταμείο Θήρας, Τοπικές Αρχές) τι κάνουν; Ας μας πούνε αν συνέλαβαν κανένα για παράνομη υλοτομία… Να θεωρήσουμε ότι συσκέψεις για την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας, γίνονται…
 
Το κράτος πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για τη διαφύλαξη του πρασίνου και σημαντική ελπίζουμε ότι θα είναι επίσης η μέριμνα και η φροντίδα τοπικών συλλόγων και πολιτών σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Όλοι φέρουμε ευθύνη για το καλό του τόπου! Καλούμε τις αρχές να εντείνουν τις περιπολίες τους. Επίσης ζητούμε τη θέσπιση νομοθεσίας που θα καθιστά υποχρεωτική την έκδοση ειδικής άδειας από το Τμήμα Δασών για όσους πωλούν καυσόξυλα, με την υποχρέωση να αναρτάται ο αριθμός άδειας σε κάθε μέσον ή ανακοίνωση των πωλητών. 
 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν πρώτες να αφυπνισθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Share this post