Ειδήσεις

flam4

Ειδήσεις

Χειμερινές Καταγραφές Υδρόβιων Πουλιών

61 διαφορετικά είδη υδρόβιων πουλιών με συνολικό αριθμό 11.345

flam4

Ο Ιανουάριος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μήνες για καταγραφή των υδρόβιων πουλιών και το προσωπικό και οι εθελοντές του Πτηνολογικού Συνδέσμου επισκέφτηκαν και φέτος φράγματα, υγρότοπους, λίμνες και αλυκές για την παγκόσμια καταγραφή υδρόβιων πουλιών. Σύμφωνα με το Πτηνολογικό Σύνδεσμο, οι καταγραφές έγιναν την περίοδο 16-18 Ιανουαρίου 2015, και καλύφθηκαν52 περιοχές. Συνολικά καταγράφηκαν61 διαφορετικά είδηυδρόβιων πουλιών με συνολικό αριθμό 11.345.

Το πιο κοινό είδος που καταγράφηκε στη φετινή χειμερινή καταγραφή είναι τοΦλαμίνγκο(3.086 άτομα), κάτι το οποίο – αναφέρει ο Σύνδεσμος – δεν αποτελεί έκπληξη βάσει των καταμετρήσεων που έγιναν το Δεκέμβριο του 2014. Ακολουθεί τοΣαρσέλλι(2.142 άτομα) και τρίτο πολυπληθέστερο είδος ήταν οΧωραφόγλαρος(1.346 άτομα). Η Σαξάνα και ο Καραπαττάς αποτέλεσαν και αυτά κοινό είδος που καταμετρήθηκε με καταγραφές κοντά στα 1.000 και 900 άτομα αντίστοιχα.

Από τις 52 περιοχές που καλύφθηκαν, η Αλυκή της Λάρνακας είχε τους υψηλότερους αριθμούς σε υδρόβια πουλιά, με 3.736 άτομα και 17 είδη. Η Αλυκή Ακρωτηρίου και το φράγμα στα Κούκλια κρατούν τη δεύτερη θέση, με 1.553 άτομα (8 είδη) και 1.313 (17 είδη) αντίστοιχα. Στη Λίμνη της Ορόκλινης, καταμετρήθηκαν μόνο 993 υδρόβια πουλιά αλλά φτάνει στην κορυφή όσον αφορά τον αριθμό ειδών, 19 στο σύνολο.

«Ο Ιανουάριος είναι η περίοδος, για τις καταγραφές υδρόβιων πουλιών σε όλη την Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή σαν μέρος της Διεθνούς Καταμέτρησης Υδρόβιων Πουλιών (International Waterbird Census – IWC», συνεχίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου. «Αυτές οι καταγραφές παρακολουθούν τις αλλαγές στους αριθμούς και τις κατανομές των πληθυσμών των διαχειμάζοντων υδρόβιων πουλιών σε διεθνές επίπεδο, το οποίο σημαίνει πως ο Ιανουάριος είναι ο πιο σημαντικός μήνας για τις δικές μας καταγραφές υδρόβιων πουλιών στην Κύπρο».

Share this post