Ειδήσεις

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο της Βουλής το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για αλλαγή χώρου δημιουργίας του τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή του Πεντακώμου και να προχωρήσει με ανταλλαγή με χαλίτικη γη των περιουσιών που θα έπρεπε να απαλλοτριώσει.

Επίσης, καλεί την Κυβέρνηση να ζητήσει εξαίρεση από την ΕΕ σε ενδεχόμενη εξομοίωση της φορολογίας για το υγραέριο για κίνηση οχημάτων. Τα δύο αυτά θέματα συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι η δεδηλωμένη θέση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα τους ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, είναι η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στο Πεντάκωμο, νοουμένου ότι θα εξευρεθεί τρόπος και λύση για να μην υπάρξει καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις.

“Θεωρούμε ότι προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούν και η Κοινότητα και όλοι οι εμπλεκόμενοι ούτως ώστε το τεχνολογικό πάρκο να γίνει στο Πεντάκωμο, όπου διανύθηκε μακρύς δρόμος 10 χρόνων προσπαθειών, ενεργειών και κάποιων έργων υποδομής, ούτως ώστε αυτό το έργο που στηρίξαμε να γίνει πραγματικότητα”, είπε, και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Όσον αφορά στο θέμα του υγραερίου για κίνηση οχημάτων, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η υγραεριοκίνηση θα μπορούσε να δώσει τεράστια οφέλη στο περιβάλλον αλλά και στους πολίτες. Όπως είπε, σήμερα κατατέθηκε η θέση ότι υπάρχει περίπτωση να εξομοιώσει η ΕΕ τη φορολογία των υγρών καυσίμων με αυτές του υγραερίου, και σε μια τέτοια περίπτωση η χρήση του για αυτοκίνηση θα καταστεί ασύμφορη. “Εμείς ως Επιτροπή Εμπορίου ζητήσαμε η Κυβέρνηση να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ για να μην υπάρξει επιπρόσθετη φορολόγηση του υγραερίου και να υπάρξει εξαίρεση για την Κύπρο για ειδικούς λόγους”, είπε

Στις δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του ΑΚΕΛ στην πρόθεση της Κυβέρνησης για μετακίνηση του τεχνολογικού πάρκου από την περιοχή του Πεντάκωμου και πρόσθεσε πως η μετακίνηση θα οδηγήσει στο τέλος, στην ακύρωση του έργου. “Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή και να προχωρήσει στη δημιουργία του πάρκου στην περιοχή όπου έχει αρχικά αποφασιστεί, και για τους οικονομικούς λόγους που επικαλείται, να προχωρήσει σε ανταλλαγή τεμαχίων με τους κατοίκους”, είπε.

Στο θέμα του υγραερίου κίνησης, είπε πως πρέπει να υπάρξουν κινήσεις και δράσεις προς την ΕΕ, ώστε η Κύπρος να εξαιρεθεί από ενδεχόμενες προθέσεις της Ευρώπη για αύξηση της φορολογίας στο επίπεδο των υπόλοιπων καυσίμων κίνησης.

Στις δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης αναφερόμενος στο θέμα του τεχνολογικού πάρκου είπε ότι για τη δημιουργία του πάρκου χρειάζονταν στρατηγικοί επενδυτές. “Δυστυχώς την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ελλείψει οικονομικών πόρων να δώσει εντολή στις υπηρεσίες του κράτους να κοιτάξουν και για άλλες περιοχές προκειμένου να αποφύγει τα 17 εκ. που χρειάζονταν για την απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή”, είπε.

Ο κ. Βότσης είπε ότι από τη στιγμή που οι η Κοινότητα του Πεντακώμου και ιδιοκτήτες της ιδιωτικής γης είναι ήδη πρόθυμοι να δεχθούν ανταλλαγή των περιουσιών τους με χαλίτικη γη, το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να αλλάξει ο σχεδιασμός για την κατασκευή του πάρκου στο Πεντάκωμο. “Η Επιτροπή ομόφωνα έχει αποφασίσει και έχει ενημερώσει τον Υπουργό Εμπορίου ότι δεν τίθεται θέμα μετακίνησης του σχεδιασμού για τη συγκεκριμένη περιοχή και οποιαδήποτε προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με ανταλλαγή περιουσιών με χαλίτικη γη”, είπε.

Όσον αφορά στο θέμα του υγραερίου, ο κ. Βότσης είπε πως αν η φορολογία για το υγραέριο ακολουθήσει τη φορολογία των υπόλοιπων υγρών καυσίμων, τότε οι τιμές δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση μας φέρνει προ εκπλήξεως στο θέμα της κατασκευής του τεχνολογικού πάρκου με την απόφαση του Υπουργικού για ακύρωση όλης της διαδικασίας που κρατάει μια δεκαετία, με στόχο την εξεύρεση ενός νέου χώρου με χαλίτικη γη ώστε να μειώσει το κόστος.

“Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη, από την ενημέρωση που τύχαμε υπάρχει χαλίτικη γη αλλά και η πρόθεση των κατόχων της γης για ανταλλαγή με χαλίτικη. Για αυτό, ως ΕΔΕΚ καλούμε τον Υπουργό Εμπορίου άμεσα να προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία και να ξεχάσουν τις οποιεσδήποτε άλλες προθέσεις είχαν για να αλλάξει ο χώρος του τεχνολογικού πάρκου”, είπε.

Στο θέμα της χρήσης υγραερίου ως μέσου κίνησης οχημάτων, ο κ. Βαρνάβα είπε πως αν υπάρξει θα πρέπει να διευκρινιστεί για την πρόθεση την ΕΕ να εξομοιώσει τον φόρο του υγραερίου με αυτό των υπόλοιπων καυσίμων κίνησης, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες που σχεδιάζουν να μετατρέψουν τα αυτοκίνητά τους. “Γι αυτό καλέσαμε το Υπουργείο Εμπορίου να προχωρήσει προς διευκρίνηση του συγκεκριμένου ζητήματος”, αλλά παράλληλα, έχουμε ζητήσει να ζητήσει εξαίρεση από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, είπε.

Share this post