Ειδήσεις

galata2

Ειδήσεις

«Επικίνδυνη η καθυστέρηση της Μονάδας Διαχείρισης Αποβλήτων»

galata2

Χωρίς την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύει να μείνει η Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων στο Πεντάκωμο, προειδοποιεί το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Λεμεσού, το οποίο ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για έναρξη του έργου.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου και Πρόεδρος του ΟΕΔΑ Λεμεσού Κυριάκος Χατζηττοφής ανέφερε πως τα μέλη του Συμβουλίου ανησυχούν από τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατακύρωση της προσφοράς για έναρξη εργασιών του έργου, συνολικού κόστους 73 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, λέγοντας πως, με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, η προσφορά θα έπρεπε να είχε ήδη κατακυρωθεί και το έργο να ξεκινήσει, αφού η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, εμπίπτει στην τρέχουσα περίοδο, δηλαδή μέχρι το 2015.

«Η ανησυχία του Συμβουλίου καθίσταται πιο έντονη λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης που επικρατεί στο σκυβαλότοπο στο Βατί, ο οποίος ακόμα και μετά την επέκταση του, είναι προ του φάσματος του πλήρους κορεσμού», είπε ο κ. Χατζηττοφής, τονίζοντας ότι η πόλη και Επαρχία Λεμεσού βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να μείνει χωρίς χώρο εναπόθεσης οικιακών και άλλων απορριμμάτων.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην ίδια την Κυβέρνηση, που έχουν αναλάβει την προκήρυξη και κατακύρωση των προσφορών για την πραγμάτωση του έργου, ο κ. Χατζηττοφής σημείωσε πως ο χρόνος δεν αφήνει άλλα περιθώρια καθυστέρησης και αναβολής, «γιατί το πιο πιθανό, σε τέτοια περίπτωση, είναι να κληθούμε ως κράτος να πληρώσουμε πρόστιμο, κάτι που θα επιβαρύνει άμεσα και έμμεσα το κοινωνικό σύνολο, ενώ οι συνέπειες για την υγεία του πληθυσμού μπορεί να είναι σοβαρότερες από ότι υπολογίζουμε».

Ο Πρόεδρος του ΟΕΔΑ Λεμεσού κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να χειριστεί άμεσα και προσωπικά το θέμα και να ενημερώσει το Συμβούλιο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Share this post