Ειδήσεις

parko-fotov

Ειδήσεις

Χημηλό κόστος παραγωγής για τα 2 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα

parko-fotov


Ενέργεια με χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με την ΑΗΚ παράγουν τα δύο πρώτα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, δυναμικότητας 1,5MW το καθένα, που λειτουργούν εδώ και ένα μήνα και έχουν ενωθεί ήδη με το δίκτυο.

Πρόκειται για τα δύο πρώτα έργα από τα 24 συνολικά που έχουν αδειοδοτηθεί, στα πλαίσια μειοδοτικού διαγωνισμού για μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 10MW. Η συνολική αδειοδότηση ανέρχεται σε 50 MW.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των ιδιοκτητών των πάρκων, εξάλλου, το όφελος για το Ταμείο ΑΠΕ από τα δύο πάρκα θα είναι ετήσιες εισροές ύψους 300.000 ευρώ.
Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής υπογράφηκαν στο Υπουργείο Ενέργειας οι συμβάσεις επιδότησης των δύο πάρκων, της εταιρείας APV Sunlight, στη Σκαρίνου, και του ιδιώτη Μέμνωνα Παπαγεωργίου, στo Αυγόρου.
Τις συμβάσεις υπέγραψε εκ μέρους του κράτους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.
Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι τα δύο πάρκα είναι η απαρχή για μια σειρά από τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες σκοπό έχουν να εντάξουν τα φωτοβολταϊκά στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου.
Αναφέρθηκε στο χαμηλότερο κόστος παραγωγής των φωτοβολταϊκών πάρκων, σε σχέση με το κόστος της ΑΗΚ, κάτι που όπως είπε συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του Ταμείου ΑΠΕ, μέσω του οποίου στηρίζονται ευάλωτες ομάδες με σχέδια όπως αυτό του net metering.
Ο κ. Χειμώνας ανέφερε επίσης από την πλευρά του ότι η τιμή που έχει επιτευχθεί με τον μειοδοτικό διαγωνισμό είναι χαμηλότερη από την τιμή του κόστους παραγωγής αντίστοιχης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ με υγρά καύσιμα.

Συμπλήρωσε ότι αυτό σημαίνει καθαρές εισροές στο Ταμείο ΑΠΕ, κάτι που δίνει την ευκαιρία χρηματοδότησης άλλων έργων, όπως το net metering, βιομάζα, φωτοβολταϊκά για εμπορικούς πελάτες, αυτόνομα συστήματα και άλλα.
Ο Μέμνωνας Παπαγεωργίου ανέφερε από την πλευρά του ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Αυγόρου λειτουργεί εδώ και ένα μήνα, ενώ πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να δίνουμε πράσινη ενέργεια, η οποία είναι πιο φθηνή από το κόστος παραγωγής της ΑΗΚ», κάτι που χαρακτήρισε πρωτοφανές για της Ευρώπη.
Ο Άλεξ Σωτηρίου εκ μέρους της APV Sunlight είπε ότι τα πλαίσια που χρησιμοποιήθηκαν στο πάρκο, στη Σκαρίνου, κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου στην Κύπρο, ενώ ευχαρίστησε το Υπουργείο και τους αρμόδιους για τη βοήθεια.

Share this post