Ειδήσεις

oliki-ekleipsi-tou-iliou

Ειδήσεις

Ολική έκλειψη Ηλίου σήμερα – Παρακολουθήστε την με ασφάλεια!

oliki-ekleipsi-tou-iliou

Το φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Ηλίου, θα παρακολουθήσουν σήμερα χιλιάδες κόσμου. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Κύπρο ως μερική έκλειψη. Το φαινόμενο της έκλειψης του Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ της Γης και του Ηλίου, με αποτέλεσμα η Σελήνη να καλύπτει προσωρινά τον Ήλιο. Η πραγματική διάμετρος του Ηλίου είναι 400 φορές μεγαλύτερη από την διάμετρο της Σελήνης και επιπλέον η απόστασή του από την Γη είναι 400 φορές μεγαλύτερη από ότι η απόσταση Γης- Σελήνης. Όταν όμως παρατηρούμε από τη Γη τα δύο αυτά ουράνια σώματα, λόγω του ότι το φεγγάρι, αν και μικρότερης διαμέτρου, βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, ενώ ο Ήλιος πολύ πιο μακριά, οι διάμετροι τους φαίνονται ότι είναι ίσες , μια εξαιρετική νομοτέλεια της ουράνιας μηχανικής.

Επιπρόσθετα, να αναφερθεί ότι η φαινομενική διάμετρος της Σελήνης κυμαίνεται από 91% ως 106% της φαινομενικής διαμέτρου του Ηλίου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ελλειπτικών τροχιών της Σελήνης γύρω από τη Γη, αλλά και της Γης γύρω από τον Ήλιο. Λόγω αυτής της μικρής διακύμανσης έχουμε 3 είδη εκλείψεων: τις ολικές, τις δακτυλοειδείς και τις μερικές.Ως μερική έκλειψη από την Κύπρο

Στις 11:04 π.μ. ώρα Κύπρου, θα έχουμε το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Κύπρο ως μερική έκλειψη. Το μέγιστο του φαινομένου θα είναι η ώρα 11:58, όπου η κάλυψη του Ηλιακού δίσκου θα φθάσει το 15%, ενώ η κάλυψη της διαμέτρου του Ήλιου το 24% και θα ολοκληρωθεί στις12:51.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλύτερα να αποφεύγεται η παρατήρηση δια γυμνού οφθαλμού, διότι είναι επικίνδυνο για τα μάτια μας. Εξάλλου, δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με γυμνό μάτι. Η παρατήρηση γίνεται με ειδικά γυαλιά που έχουν προστατευτικά φίλτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα τηλεσκόπια όπου είναι καλύτερα η παρατήρηση να γίνεται δια κατοπτρίσματος πάνω σε πέτασμα.

Η ολική έκλειψη Ηλίου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, διότι κατά την διάρκεια του φαινομένου μπορούν να γίνουν πολλές επιστημονικές παρατηρήσεις:

H σημαντικότερη αυτών των παρατηρήσεων ήταν η πειραματική επαλήθευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν το 1919. Αυτό έγινε με την παρατήρηση ενός άστρου που βρισκόταν πίσω από τον Ήλιο. Έτσι, αποδείχτηκε ότι οι ακτίνες του εν λόγω άστρου καθώς περνούσαν από τον Ήλιο κάμπτονταν από το βαρυτικό του πεδίο καμπυλώνονταν και έφθαναν στην Γη παρόλο που με την Νευτώνεια μηχανική θα ήταν αδύνατον να δούμε ένα άστρο που βρίσκεται πίσω από τον Ήλιο.

Επίσης κατά την διάρκεια μιας έκλειψης μπορούμε να παρατηρήσουμε το Ηλιακό στέμμα ή αλλιώς το διαμαντένιο δακτυλίδι του Ηλίου και να μελετήσουμε το μέγεθος των ηλιακών εκτονώσεων.

Τα στοιχεία της Έκλειψης όσον αφορά την Κύπρο είναι τα εξής:

Πρώτη επαφή του δίσκου της σελήνης με τον δίσκο του ηλίου: 11ω 04λ 24δ

Μέγιστο της έκλειψης 11ω 58λ 00δ

Έξοδος του δίσκου της σελήνης από τον δίσκο του ηλίου: 12ω 51λ 12δ

Διάρκεια έκλειψης 1ω 46λ 48δ

Μέγεθος έκλειψης 0.24

Οι εκλείψεις από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν το επίκεντρο δοξασιών. Η πρώτη καταγεγραμμένη έκλειψη αναφέρεται από τον Ηρόδοτο, όπου την είχε προβλέψει ο Θαλής ο Μιλήσιος.

Το επόμενο σημαντικό γεγονός σε σχέση με τον Ήλιο θα είναι η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο τον Μάϊο του 2016,η οποία θα διαρκέσει 5 ώρες και θα είναι ορατή από την Κύπρο.

Share this post